A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat – írja a novekedes.hu.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart. Az idei első, januári kamatdöntő ülésen a tanács 75 bázisponttal 10,00 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.Szerdán a KSH a turisztikai szálláshelyek januári forgalmi adatait közli.

A turisztikai szálláshelyeken 1,1 millió vendég 2,7 millió vendégéjszakát töltött decemberben. A vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 13 százalékkal nőtt egy év alatt. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,3, a külföldi vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett.

A turisztikai szálláshelyeken 2023-ban 2,5 százalékkal több volt a vendégéjszakák száma, mint az előző évben.

Csütörtökön a beruházások tavalyi statisztikái, és az ipari termelői árak januári adatai jelennek meg. A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött.A beruházási teljesítmény mindössze a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, illetve néhány, összességében kisebb súlyú területen emelkedett.

Az ipari termelői árak 2023 decemberében átlagosan 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítés árai 3,6, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek.Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,6, az exportértékesítési árak 0,8 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében is csökkentek, 0,7 százalékkal.

Pénteken a külkereskedelmi forgalom decemberi részletes adatai, illetve a szolgáltatások külkereskedelmi forgalma jelenik meg. Az első becslés szerint 2023. decemberben az export euróban 7,8, az import 8,6 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakinál.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 110 millió euróval javult.Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 20, az importoldalon 7,6 százalékkal csökkent. A szolgáltatások euróban számított exportja 2023 harmadik negyedévében 14, importja 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.Az aktívum 3,3 milliárd euró volt, 616 millió euróval több a 2022. harmadik negyedévinél.

Az előző negyedévhez mérten az export 17, az import 15 százalékkal, a többlet pedig 604 millió euróval növekedett.A harmadik negyedévben a szolgáltatások exportjának értéke 9,2 milliárd euró (3,5 ezer milliárd forint), az importé 5,9 milliárd euró (2,3 ezer milliárd forint) volt. (via novekedes.hu)

Fotó: MTI