Gazdaság

Nagy bejelentést tett az Energiaügyi Minisztérim – ez mindenkit érinteni fog

A kormány döntése értelmében a távhőszolgáltatók számára biztosítják a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaik megtérítését.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben ennek köszönhetően.

Az év elejétől kezdődően a nem lakossági fogyasztók számára egységes alap- és fogyasztással arányos díjakat kell fizetniük, ami egy korábbi több mint 900 féle víz- és csatornadíj helyett lépett életbe.

Ez a változás kiegyenlítette a legalacsonyabb és a legmagasabb díjak közötti hatalmas különbségeket, akár 49-szeres különbség is volt az ivóvíz esetében.

Az ágazati szereplők, különösen a távhőszolgáltatók számára ez jelentős többletkiadást eredményezett, amelyeket a kiszámítható gazdálkodás és a zavartalan működés érdekében szükséges volt kompenzálni.

A kormány a rendszeres támogatások megemelésével tervezi ennek kiváltását, így a szolgáltatók számára biztosítva a stabilitást és a fenntarthatóságot.

A tervezett rendeletmódosítás kihirdetése után a szükséges forrásokat visszamenőlegesen is meg fogják téríteni az év elejéig, összesen 7 milliárd forint értékben.

Ez a lépés nemcsak a szolgáltatók számára jelent jelentős segítséget a működésük fenntartásában, hanem a fogyasztók számára is stabilitást és átláthatóságot teremt a vízdíjak terén.

A kormányzati intézkedés hozzájárul a vízszolgáltatások színvonalának fenntartásához és az ágazat egészséges működéséhez, amely mind a lakosság, mind a gazdaság számára előnyös.

Fotó: Pixabay

(via tudasfaja.com)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények