Belpol

Ez lenne az orbáni jövő? Eddig akkugyár, most török harcjárműveket gyártó cég települ Győrbe

Harcjárművek magyarországi gyártására írtak alá egyetértési nyilatkozatot a Honvédelmi Minisztériumban. A dokumentumot a Nurol Makina török hadiipari vállalat vezérigazgatója, Engin Ufuk Aykol, a Nurol Makina Hungary Kft. vezérigazgatója, Mehmet Atak, valamint az N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatója, Palkovics László és a Rába Autóipari Holding Nyrt. vezérigazgatója, Hetzmann Béla szignálta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében.

Az eseményen elhangzott: a létrejövő vegyesvállalat célja, hogy a Nurol Makina Gidrán típusú páncélozott harcjárműveket gyártson a magyar honvédségnek. Az N7 Holding Zrt. közreműködésével nem csupán gyártási és összeszerelési feladatokra kerül sor, hanem kutatás-fejlesztési, illetve innovációs tevékenységek is folynak majd Magyarországon.

Az aláírás után Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a Gidrán harcjármű összeszerelése már korábban is folyt Magyarországon, a Nurol Makina által gyártott alap gépjárműre ugyanis Kaposváron integrálták a kiegészítő radar- és fegyverrendszereket. Ez a tevékenység továbbra is a Kaposváron marad, mostantól azonban magát a gépjárművet is Magyarországon fogják gyártani, méghozzá Győrben, a Rába vállalatnál.

A bejelentés szerint legalább 200 új álláshely létesül a megállapodás nyomán. A felek megegyeztek abban is, hogy a létrejött vegyesvállalatot Gidrán névre keresztelik. Ez ősi magyar lófajta, amelyet „a huszárok jó küzdőképessége miatt használtak”.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

Vélemény, hozzászólás?