Közélet

Ehhez pofa kell: Szijjártó testvére 5 millió, a Rogánt és Kövért reptető vállalkozás 40 millió támogatást kapott

A Szerencsejáték Zrt. támogatási keretéből május-júniusban jutott pénz Szijjártó Péter miniszter testvére cégének, az ex-MIÉP-es zenész Schuster Lórántnak, továbbá egy szélcsatorna-fejlesztő cégnek, az úszószövetségnek és egy nemzeti érzelmű kultúrát terjesztő alapítványnak – írja a hvg.hu.

Visszavett a pénzszórásból az állami Szerencsejáték Zrt. támogatásosztó leányvállalata: míg áprilisban három hét alatt bruttó 639 milliót porcióztak szét 23 szervezet és cég között, addig május-júniusban két hónap alatt összesen 146 milliót osztottak szét hat helyre.

A legnagyobb, 50 millió+áfás szponzorációs összeget a Magyar Úszó Szövetség kapta. Rajtuk kívül májusban egy kedvezményezett volt még, 6 millió forinttal támogatták az Örökség Közhasznú Alapítványt, amely falvakba viszi a kultúrát: a Csíksomlyói Magyar Passiót vagy Wass Albert műveit.

Júniusban már többeknek jutott az állami pénzből. A múlt hónapban a legtöbb, 40 millió + áfás szponzorpénzt az Aeroglobe Kft. kapta. Ez a cég visszatérő név a támogatási listán, mivel tavaly nyár elején is kaptak 35 millió forintot, meg 2021-ben is 20 milliót.

Budaörsi Repülőteret is üzemeltető, régi repülős dinasztia által tulajdonolt családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cég, a Fly-Coop Kft. neve már ismerősebben csenghet: ennek a helikopterével utazott Rogán Antal miniszter és felesége 2016-ban egy lagziba, de szállították már Habony Árpádot és reptették Kövér Lászlót Rómába, Salvinihez.

5 millió+áfa összegű szponzorpénz jutott a TRP Hungary Kft.-nek, amely már korábban is a Szerencsejáték-cég kedvelt támogatási „célpontja” volt, csak nem ezen a néven, mivel a névváltás előtt Truck Race Promotion Kft.-ként működött.

A vállalkozás még ezen, a régi nevén kapott tavaly kétszer is pénzt az állami cég szponzorkeretéből: májusban 23 millió forintot, majd júniusban újabb 5 milliót. Dupláztak 2021-ben is, akkor júniusban 5 milliót, majd novemberben 20 milliót kaptak. Ugyaninnen 2018-ban is kaptak közel 31 milliót.

A társaság a hazai autó- és motorsportélet aktív szereplője.

Egyik tulajdonosa Őry Tamás, a másik pedig a felesége, Szijjártó Sarolta, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter testvére. Ez a cég 2019-ben oldalanként egymillió forint közpénzért írhatott tanulmányt egy versenypályáról. Őry egyébként egy ideig a 4iG üzletfejlesztési igazgatója is volt. (via HVG.hu, címlapkép: ezalenyeg.hu)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük