Belpol

Gyökeres változást hozna az egészségügyben az MSZP: “itt az ideje, hogy végre a betegek és a gyógyulás kerüljön a középpontba”

Az Orbán-kormány költi a legkevesebbet az egészségügyre az egész unióban, ezért az MSZP szerint itt az ideje helyre tenni az egészségügy finanszírozását.

Az Eurostat adatai alapján az egészségügyre 7,7 százalék az átlagos ráfordítás az unióban, azonban Magyarországon ez az adat csupán 4,4 százalék, amivel hazánk a lista legutolsó helyén áll – tájékoztatta a Közbeszédet Dr. Szelényi Zoltán, az MSZP Egészségügyi Kabinetének vezetője.

Az MSZP szerint ezért a GDP-arányos egészségügyi ráfordításokat mielőbb meg kell emelni a jelenlegi 4,4%-ról 7%-ra, hogy az egészségügyet ne az összeomlás közeli állapot és az alulfinanszírozottság jellemezze, hanem a magas szintű szolgáltatások, valamint a növekvő gyógyulási arány.

Továbbá, az MSZP emellett a valós költségfinanszírozás alapjára helyezné az ellátást, továbbá rendezné a béreket és a munkakörülményeket is.

A párt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány átlagosan 20 százalékos mértékű fizetésemelést ígért az ápolóknak, sokan azonban ennek csak egy töredékét kapták meg.

A szocialisták szerint komoly probléma az is, hogy a kormány gyakran figyelmen kívül hagyja a szakmai szervezetek véleményét, ezért az MSZP szerint szemléletváltozásra van szükség az egészségügyben, ahogyan fogalmaztak: “itt az ideje, hogy végre a betegek és a gyógyulás kerüljön a középpontba”.

Fotó: MSZP

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.