Közélet

Környezet- és egészségkárosítás, becsapott munkások, feltüzelt lakosság – Hogyan tovább akku- és katódgyárak?

Az Orbán-kormány elhibázott gazdaságpolitikája okán kénytelen beengedni hazánkba számos veszélyes üzemet. Ezeknek az egészségre és környezetre gyakorolt káros hatásait pedig a helyiek szenvedik el, a sok esetben elmaradó környezetvédelmi intézkedések pedig a dolgozók egészségére is veszélyesek lehetnek. Ettől tartanak Ácson, Bábolnán és Banán is – közölte Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett, Ács közelében az akkumulátorgyártáshoz szükséges katódgyár telepítését jelentette be a kormány, azonban ez jogos aggodalomra ad okot, hiszen a közeli komáromi gyárban többen rosszul lettek, 14 embert kórházba kellett szállítani, a dolgozók szervezetében mért veszélyes anyagok mennyisége pedig nem ad bizakodásra okot.

Mint azt elmondta, az ácsi üzem a cég első európai gyára lesz, szakértők szerint jogosan lehet tartani a gyár környezetre és egészségre gyakorolt káros hatásaitól, éppen ezért az üzem működését a legszigorúbb garanciákhoz kell kötni. A garancia kulcsa a megfelelő monitoring és a gyártó megfelelő mértékű biztosítási fedezetének igazolásában rejlik. Megnyugtató megoldást csak egy civil munkacsoport jelentene, mely ellenőrzi a gyár területén a víz- és légszennyezettséget is – jelentette ki.

Gurmai Zita állítja, hogy egyes hírek szerint a komáromi gyárban dolgozókkal titoktartási szerződést írattak alá, a vizsgálatok eredményeit pedig nem juttatják el a munkásokhoz, ha az nem megfelelő, egyszerűen kirúgják őket. Ha ez igaz, nem maradhat következmény nélkül. Ahogy az sem, miszerint a debreceni üzem környezetszennyezési felelősségbiztosítás elvárható mértékével kapcsolatos részletes szabályokról nem rendelkezik hatályos jogszabály. Abszurd, hogy egy több milliárdos beruházásnál, mely veszélyezteti a város vízkészletét, csupán egy kombinált kártérítési limit van meghatározva, 500.000.-Ft/kár vagy 1.000.000.-Ft/év környezetszennyezési felelősségbiztosításban. Ez nem történhet meg sehol, sem Debrecenben, sem Ácson – szögezte le az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Minderre tekintettel a következő írásbeli választ igénylő kérdéseket nyújtotta be Gurmai Zita Lázár Jánosnak:

  1. Milyen garanciát tud nyújtani arra, hogy az ácsi katódgyár működése során nem jutnak káros anyagok a környék vízbázisába?
  2. Hogyan kívánják biztosítani az üzem működésének monitoringozását? Lehetővé teszik-e, hogy egy helyi civil munkacsoport előre be nem jelentett időpontban a gyár területén ellenőrizze a víz- és légszennyezettségi adatokat?
  3. Ki vállal kötelezettséget a gyár területének rekultiválására, ha az üzem már befejezte működését?
Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük