Belpol

Donáth Anna publicisztikában üzent a DK-nak: „hazugsággal nem lehet legyőzni a hazugság kormányát”

Donáth Anna, a Momentum EP-listavezetője a Válasz Online-on megjelent publicisztikájában arról ír: „amíg a kormányváltásért dolgozó ellenzékben van olyan szereplő, amelyik az igazság kultúrája helyett – a kormányhoz hasonlóan – a hazugságon alapuló politikai kultúrát képviseli, addig nem lehet meg a kormányváltáshoz szükséges egység. Sőt, az ilyen szereplő, bármit mond is, akadálya a kormányváltásnak.”

Donáth cikkében több hazugságot is említ:

„Amikor ez a párt plakátkampányával azt ígéri, hogy EP-listavezetőjük kormányra kerülve „emelné a béreket”, az ugyanolyan hazugság, mint amiket a kormányoldaltól hallunk naponta. (…) Az igazság kultúrájának része az is, hogy nemcsak az országról és a megoldási lehetőségekről, hanem saját magunkról is igazat mondunk. Mindig. Akkor is, ha egy elnökségi tagról van szó. Különösképpen olyan súlyos kérdésben, mint hogy van-e érdekeltsége offshore-vállalkozásban.”

Egy lehetséges kormányváltásról Donáth úgy fogalmaz:

„Ma Magyarországon esélye sincs valakinek kormányváltó többséget kovácsolnia anélkül, hogy vállalná a felelősséget a saját korábbi tetteiért. Ezért akadálya a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája a kormányváltásnak. Hatalomgyakorlási elveikbe ugyanis a felelősségvállalás és a hibák elismerése egész egyszerűen nem fér bele. Ebben is nagyon hasonlítanak a Fidesz politikai kultúrájához, akik tévedéseiket tagadják, a kritikára pedig erőből reagálnak. Meghosszabbítják Bicskéig. Ez az egyik legfontosabb oka annak is, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében: elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért.”

További idézetek a cikkből:

  • „De mi van akkor, ha valaki Magyarország miniszterelnökeként tudatosan, előre megfontoltan hazudik egy teljes országnak hatalma megtartása érdekében? Majd a megnyert választások után kiderül, hogy nagy a baj, és megszorítást megszorítás követ, hogy a csőd elkerülhető legyen. Az elmúlt közel 20 évben kétszer is megtörtént ez Magyarországon. Két miniszterelnök is csúnyán átverte a magyar embereket: válságba vitték az országot, miközben végig hazudtak a valós helyzetről a választóknak. Populista nagyotmondásokból felépített gazdaságpolitika. Hazudozás az ország valós és elhibázott gazdasági állapotairól. A választók átverése a hatalomban maradás érdekében. További megalapozatlan ígérgetések. Kísérteties párhuzam látszik az ország 15 évvel ezelőtti és mostani politikai vezetése között.”
  • „Kezeljük felnőttként a választókat, legyünk őszinték, és mondjunk igazat. Ez az igazság kultúrájának első pillére” – írja Donáth, majd hozzáteszi: „Csak az igazságra épülő politikai kultúra lehet a fundamentuma annak a kormányzóerőnek, amelyik ezt a hatalmat valaha eséllyel leválthatja.”
  • „A Momentum továbbra is elítéli, a hazugságok politikai célra való felhasználását, eredjen az akár kormány-, akár ellenzéki oldalról. A Momentum szembeszáll a hazugságok által megmételyezett politikai kultúrával és továbbra is az igazság pártján fog állni, és hirdetni azt.”

A teljes írás valaszonline.hu-n érhető el.

Fotó: Donáth Anna/Facebook

Kövessen minket a Facebookon, hogy mindig értesülhessen legújabb híreinkről!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?