Belföld

Donáth Anna közölte: „Egy tapodtat sem engedhetünk a liberális értékekből”

Donáth Annát, a Momentum EP-listavezetőjét ma a párt Küldöttgyűlése elnökké választotta.

Donáth Anna elnöki beszédét Bibó István A szabadságszerető ember politikai tízparancsolatának felidézésével kezdte. Elmondta:

A Momentumot a szabadság iránti elkötelezettségünk és vágyunk köti össze.

Nem teszünk különbséget ember és ember között, mert minden ember méltósággal születik, és mert minden ember megérdemli, hogy méltósággal távozzon, ha számára a halál már kegyelem. Nem teszünk különbséget se bőrszín, se vallás, se szexuális orientáció kérdésében.

Ezek vagyunk mi: szabadságszerető magyarok.

A Fidesz, ami bár a Bibó kollégiumban született, szembefordult Bibó örökségével. Szembefordultak a szabadság, az emberi méltóság szellemiségével. És ahol gyengül a liberális eszme, a polgári gondolat, a szabadság iránti vágy, ott termékeny földre hull a gyűlölet.

A választás európai tétje kapcsán elmondta:

Európa és a világ politikájának irányát már nem a bal-jobboldal klasszikus vitái határozzák meg. Európában és az egész világban a liberálisok és a szélsőséges populisták feszülnek egymásnak. Ezek az új frontvonalak a világban, így ezek az új frontvonalak a közelgő európai parlamenti választásokon is.

Az EP-választáson dől el, hogy továbbra is lesz-e képességünk az Európai Parlamentben korlátozni a kormányzat túlhatalmát, a fékek és ellensúlyok felszámolását. Hiszen amíg a nemzeti parlament szerepe formális, addig EU-s eszközökkel lehet ellensúlyt teremteni a kormány rombolásával és korrupciójával szemben. Ezért nem mindegy hogy kik kapnak bizalmat Magyarország képviseletére az EP-ben.

Az ellenzéki együttműködés kapcsán elmondta:

A választási törvénynek köszönhetően szükség van az ellenzéki pártok együttműködésére, különben esélyünk sincsen. De nem mindegy, hogy milyen minőségű és összetételű ellenzék áll szemben a kormánnyal. Erről is szól az EP-választás, amin arra kérünk felhatalmazást, hogy megszervezzük a NER leváltására alkalmas ellenzéket.

Nem bízhatjuk ezt a feladatot a 2010 előtti világ árnyaira. Négy kétharmad elég bizonyíték erre. Új mozgalmakat, pártokat, hiteles politikusokat magába foglaló szövetséggel van csak esély.

És szükség lesz egy erős és megalkuvás nélküli liberális programra. Ami tiszteletben tartja a világnézeti sokszínűséget, de kulturális és ember jogi szempontból egy tapodtat sem enged a liberális értékekből.

Sokféleképpen dönthetnek az emberek. Lehet, hogy a lovak közé dobják a gyeplőt, mert azt gondolják, hogy már minden elveszett. Lehet, hogy keresnek egy erős, autoriter vezetőt, sárkány ellen egy másik sárkányt. Nekünk ezzel nincs dolgunk. Alternatívát ajánlunk. Nem a nihilt, nem hazugságokat, hanem a liberális utat.

Az önkormányzati választások kapcsán Donáth elmondta:

Itt is szeretném világossá tenni, hogy ahol van elfogadható közös jelölt, ott együttműködünk. Ahol nincs mindenkinek megfelelő közös jelölt, ott előválasztást javasolunk. Vannak vitáim ellenzéki politikusokkal, de Őrsi Gergely, Botka László, Veres Pál és Nemény András kitűnő polgármesterek. Vagy éppen Soproni Tamás és Pikó András. Mindegyikük győzelme fontos a számunkra.

Lezárásként elmondta:

Kemény hónapok állnak előttünk. És nem azért, amiről más ellenzéki pártok beszélnek. Nem szövetségpolitikai, választástechnikai, senkit nem érdeklő részletek miatt. Hanem azért, mert az apátia egy picit sem változott az elmúlt másfél évben.

A remény nem magától születik meg. Újra el kell hinnünk, hogy lehet változást elérni. Hogy senkinek nem kell félnie a retorzióktól.

A leggyakrabban idézett Bibó-gondolatot sokan ismerik: “Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni.”

Sokan csak ennyit ismernek, amikor egy Bibó-idézetet keresnek. De félreviszi azt, amit mondani szeretnék, ha megállunk az első félmondatnál. Mert sokkal súlyosabb az, hogy mitől és miért nem fél a demokrata. Nem fél a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől, és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük.

Nekünk kell kipukkasztanunk a populisták lufiját. Ne hagyjuk, hogy a félelmeinkre rájátszva félelemben tartsanak minket is. Én nem félek. Én cselekszem.

Címlapkép: Momentum/Közbeszéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük