Belpol

Donáth Anna: a rendszer a ‘48-as ideák tagadása, maga a labanc virtus

Donáth Anna, a Momentum elnöke március 15-e alkalmából a 12 pontot keretbe foglaló két mondatról ír.

Posztjában úgy fogalmaz:

Megvan, hogy hogyan is kezdték Petőfiék a 12 pontot? Mert a „Mit kíván a magyar nemzet” alatt nagybetűvel ott van egy nulladik pont: „Legyen béke, szabadság és egyetértés.” A 12 pont végén pedig van egy tizenharmadik pont is, még nagyobb betűmérettel: „Egyenlőség, szabadság, testvériség!”.

Ez a két mondat ad keretet a 12 pontnak. Ez az a keret, amiben a XIX. század győztes liberalizmusa és a XXI. század defenzívába lévő liberalizmusa egyetért. És ez a keret az, amit a kormányzati politika megtapos, amit semennyire sem tisztel. Nincs törekvés az egyetértésre, nincs törekvés a társadalmi békére, nincs szándék a másik szabadságának tiszteletben tartására. Hatalmukat a gyűlöletre, a megosztottságra, a polgárháborús logikára alapozzák.

Egyenlőség, szabadság és testvériség helyett szolgaságot, kasztrendszert és oligarchákat ajánlanak Magyarországnak. A rendszer, amiben élünk, a ‘48-as ideák totális tagadása. Maga az ellenforradalom, a labanc virtus. Nagyon logikus és következetes, ahogy ma a cár lábához dörgölőznek.

Fotó: Donáth Anna/Momentum

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.