Belpol

Dobrev Klára: Egymillió közalkalmazott bérét fogjuk megemelni

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Varga Ferenc bér- és munkaügyi miniszter Dunakeszin mutatta be az Árnyékkormány bér- és munkaügyi programját – tájékoztatta a Közbeszédet a DK sajtóosztálya.

„Milliók számára jólétet teremteni csak tisztességes bérekkel lehet – kezdte beszédét Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök szerint az Orbán-kormánynak azért célja a fizetések alacsonyan tartása, mert így jelentősen emelkedik a nagytőkések, a milliárdosok jóléte, így marad nekik magánrepülőkre, jachtokra, luxusutakra.

Dobrev Klára szerint az államnak nagy szerepe van abban, hogy mekkorák a fizetések.  Az árnyék-miniszterelnök ezért ígéretet tett, hogy a szociáldemokrata kormányváltás után emelni fogják az egymillió állami alkalmazott bérét, mert ez felhúzza majd a többi munkavállaló fizetését is. „Ha a magánszféra alkalmazni kívánja az állam jól felkészült dolgozóját, akkor legalább akkora fizetést kell neki ajánlania, mint amennyit az államtól kap” – tette hozzá Dobrev Klára.

Dobrev Klára arról is beszélt, hogy a magyar bérnövekedés része lesz, hogy bevezetik az európai minimálbért, és a minimálbér összegéig minden fizetés SZJA-mentes lesz. Dobrev Klára szerint az egész ország érdeke az, hogy megmaradjon a tisztességes munka megbecsülése, hogy meg lehessen élni a fizetésekből, hogy biztonságot nyújtó munkaügyi viszonyok legyenek. Az árnyékminiszterelnök szerint ehhez az kell, hogy a szakszervezetek újra erősek legyenek és visszakapják jogaikat.

Dobrev Klára három nagy célt tűzött ki a szociáldemokrata kormány elé: el kell érni, hogy mindenki tisztességesen meg tudjon élni a fizetéséből, mindenkinek legyen legalább három hónapra elegendő tartaléka és mindenki el tudjon utazni nyaralni évente legalább egy hétre.

Az Árnyékkormány bér- és munkaügyi programjának részleteit Varga Ferenc mutatta be. A szociáldemokrata kormányzás alatt:

 • jelentős, általános fizetésemelést kapnak az állami és önkormányzati alkalmazottak, mint például a pedagógusok, az ápolók, a szociális munkások, a közigazgatási dolgozók, az óvodai és bölcsődei dolgozók,
 • bevezetik az európai minimálbér-szabályozást,
 • A vállalkozások a béremelés miatti közterhek ellensúlyozására adó- és járulékkedvezményt kapnak,
 • adómentes lesz a minimálbér,
 • Az álláskeresési járadék folyósítási ideje kilenc hónapra nő.
 • Csak olyan vállalatok kaphatnak uniós vagy állami támogatást, amelyek vállalják, hogy az adott területen az eddig megszokottnál magasabb, versenyképes bért fognak fizetni az alkalmazottainak.
 • Megerősítik a közoktatást és a szakképzést, valamint a magyar szakszervezetiséget.
 • A szakszervezetekkel és a vállalkozások érdekképviseleti szerveivel egyetértésben határozzák meg az Európai Unión kívülről érkező külföldi vendégmunkások legmagasabb számát.
 • A helyi emberek népszavazáson dönthetnének arról, szívesen látják-e a vendégmunkásokat a lakóhelyük közelében.
 • A közszféra visszakapja a teljes értékű sztrájkjogát, az elégséges szolgáltatások pontos meghatározása mellett.
 • Állami támogatást kapnak azok a vállalkozások, amelyek hátrányos helyzetű, zömében roma származású embereket alkalmaznak.

​​​​​​Az Árnyékkormány bér-és munkaügyi programbemutató rendezvényét a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán csúsztatva közvetítettük: https://www.facebook.com/dk365/videos/1339146656706282

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?