Belpol

Válaszolt a Sándor-palota a Momentumnak: az új köztársasági elnök semmit nem tesz a botrányos kegyelmi döntés felderítéséért

Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője nemrég levelet küldött Sulyok Tamás köztársasági elnöknek. Az államfő ugyanis a beiktatásakor azt mondta, köztársasági elnökként a teljes transzparencia híve lesz – tájékoztatta a Közbeszédet a Momentum Mozgalom sajtóirodája.

Bedő Dávid a levelében azt kérte Sulyok Tamástól, hogy hozza nyilvánosságra a Novák Katalin idejében született összes kegyelmi döntés hátterét és indoklását. “Hisz az embereknek joguk van tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre, ahogy joguk van tudni azt is, hány ehhez hasonló eset történt még az elmúlt időszakban” – írta a Momentum frakcióvezetője.

A Sándor-palota válasza most érkezett meg, amiben kijelentik, hogy erre nem fog sor kerülni, Sulyok Tamásnak ugyanis állítása szerint nincs lehetősége arra, hogy Novák Katalin döntéseit nyilvánosságra hozza.

Szerintünk pedig fontos lenne, hogy tisztázzuk a kegyelmi botrány körüli kérdéseket és végre megtudjuk, mégis miért kapott kegyelmet egy pedofil bűnsegédje, és hány hasonló eset történt még ez idő alatt. Egy transzparenciában hívő köztársasági elnök ezért dolgozna.

Bedő Dávid bejegyzését itt érik el, hozzászólásban a Sándor-palota hivatalos válasza is megtalálható: https://www.facebook.com/100063770138395/posts/909506774518319/

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.