Belpol

Dobrev Klára árnyékkormánya szerint az európai Magyarország eszméje a magyar cigányságról is szól

Dobrev Klára és Karácsony Gergely közösen vett részt a nemzetközi romanap alkalmából tartott rendezvényen, ennek részeként Budapesten 9 önkormányzat tűzte ki a roma zászlót – erről Herfort Marietta, az Árnyékkormány romaügyi tanácsadója beszélt a Közbeszédnek küldött közleményében.

Herfort elmondta, hogy az Árnyékkormány az elmúlt másfél évben egy olyan programon dolgozott, ami megteremti a társadalmi igazságosság, a szociális és anyagi biztonság feltételeit.

Hozzátette, hogy a hazánkban élő romák több mint fele súlyos szegénységben él, miközben a fideszes elit egyre csak gazdagodik, szinte minden második roma tanuló szegregált iskolában tanul, miközben a leggazdagabbak magániskoláit mi fizetjük.

Nem mehet tovább, hogy az elmúlt 14 évben a romák hazánk egyik legkiszolgáltatottabb közössége lett – emelte ki.

“Az európai Magyarország eszméje a magyar cigányságról is szól: az Árnyékkormány alternatívát mutat arra, hogyan szüntessük meg ezt a kiszolgáltatottságot és hogyan teremtsünk egy olyan országot, amiben a romákat nem kirekesztjük és megbélyegezzük, hanem elismerjük. A magyarországi romák egyenértékű magyar állampolgárok, ezt a jogukat hiába is próbálja csorbítani a kormány és szélsőséges szövetségesei” – írta a lapunknak küldött közleményében a Dobrev Klára vezette árnyékkormány romaügyi tanácsadója.

Címlapkép: Dobrev Klára/Facebook

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.