Belpol

Dobrev figyelmeztet: Orbán Viktor a mai napig nem kért bocsánatot a pedofilbotrány miatt

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök az Árnyékkormány gyermekvédelmi konferenciáján mondott beszédet, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben kendőzetlenül megmutatkozott a kormány és Orbán Viktor értékrendje, hogy mi az, ami fontos számára és mi nem – tájékoztatta a Közbeszédet a DK Sajtóirodája.

Az árnyék-miniszterelnök emlékeztetett, hogy több mint 24 ezer gyerek él állami gondoskodásban, számukra állami feladat kialakítani azt a szeretetteljes bizalmi viszonyt, amit pótolhatja a családot.

Dobrev Klára szerint jogszabályok megváltoztatásával csak egy olyan országban lehet eredményt elérni, ahol a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. De most eljutottunk oda, hogy a kiváltságosokra az olyan ősi erkölcsi szabályok sem vonatkoznak, hogy gyereket nem bántunk.

Dobrev Klára arról is beszélt, hogy Orbánék a gyermekbántalmazás kérdését is csak hatalmi politikai technikai szempontból nézik, a magát gyerekbarátnak hazudó miniszterelnök mind a mai napig nem kért bocsánatot, nem hagyta el a száját az a mondat, hogy sajnálom, hogy elnézést kérek.

Dobrev Klára szerint ezzel az alapbizalom szűnt meg. Melyik lesz az a gyerek, aki az elkövetkezendő években oda mer menni és el meri mondani, hogy mi történt vele. Melyik lesz az a tisztességes nevelő, aki időben szól, miután látta, hogy a társait kirúgták, miközben az elkövetőt mentegetik? – tette fel a kérdést.

Sokezer, a gyermekvédelemben dolgozó tisztességes ember nevét sározta be ez a pedofilbotrány és az orbáni pedofilhálózat – tette hozzá.

Dobrev Klára szerint éppen ezért a szakpolitikai szakmai kérdéseken túl, politikai választ is kell adni. De ehhez pontosan tisztában kell lenni a gyermekvédelmi rendszer problémáival.

Címlapkép: Dobrev Klára sajtótájékoztatója / Közbeszéd képernyőfelvétel

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.