Belpol

DK: Orbán Putyin oldalán, Dobrev Klára a magyar emberek oldalán áll

A mai, 13. Árnyékkormányinfón Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, az árnyék-miniszterelnök helyettese az ülés két legfontosabb előterjesztését és egy tájékoztatót ismertetett az ellenzéki közvéleménnyel.

Molnár Csaba úgy kezdte, hogy sokáig hihettük azt, hogy azért volt hétszeres rezsiemelés Magyarországon és azért a magyarok fizetik a legnagyobb gázáremelést Európában, mert Vlagyimir Putyin átverte Orbán Viktort. Azóta azonban egy uniós statisztikából kiderült, hogy az Orbán-kormány ötszörös áron adja tovább az egyébként is drágán vett orosz gázt a magyaroknak, 400%-os extraprofitot keresve minden köbméteren.

„Nincs mit szépíteni, ez hazaárulással vegyes nyerészkedés” – tette hozzá, majd ismertette, hogy az Árnyékkormány szerint a kormánynak érdemben csökkentenie kell a jelenlegi rezsiárakat, lemondva a rezsin keresett extraprofitja egészéről vagy részéről; rezsimoratóriumot kell bevezetnie, hogy senkinél se kapcsolhassák ki a gázt és az áramot; az eddigi határ kétszereséig kell adnia az embereknek a kedvezményes energiamennyiséget; meg kell változtatnia a nem nyilvános szempontok alapján megemelt rendszerhasználati díjakat; valamint létre kell hoznia egy szociális alapú, kompenzációs támogatási rendszert a lakosság számára, ha nem akarja, hogy súlyos szociális katasztrófát hozzon az idei tél.

Az árnyék-kancelláriaminiszter arról az előterjesztésről is beszámolt, amely az otthonápolók megalázóan alacsony ápolási díjairól szólt. Molnár Csaba többek között elmondta, hogy az Árnyékkormány széleskörű egyeztetést folytatott mind a DK polgármestereivel, mind a kérdésben érintett szakmai és civil szervezetekkel arról, hogy mit lehet tenni ebben az ügyben már most, a kormányváltás előtt.

Az árnyék-kancelláriaminiszter beszámolója szerint az egyeztetések eredményeként Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter közreműködésével arról állapodtak meg a Demokratikus Koalíció polgármestereivel, hogy a polgármestereink kezdeményezik az általuk vezetett kerületek szociális rendeleteinek módosítását, hogy a pénzügyi lehetőségeikhez mérten bevezessék az ápolási díjban részesülők kiegészítő önkormányzati támogatását.

Az Árnyékkormányinfó végén Molnár Csaba arra is kitért, hogy hiába beszél a kormány a vendégmunkás törvény visszavonásáról, ha közben ez a folyamat egyáltalán nem állt le, hiszen az EU-n kívüli vendégmunkások beáramlása jelenleg is zajlik.

„Az tehát, hogy az Orbán-kormány visszavonta ezt a jogszabályt, csak a Fidesz-szavazóknak szóló porhintés és kommunikációs trükk volt, a vendégmunkások Magyarországra szállítása és munkába állítása zavartalanul zajlik azóta is” – tette hozzá az árnyék-kancelláriaminiszter, majd megismételte az Árnyékkormány korábban már ismertetett, azóta országgyűlési határozat formájában is benyújtott álláspontját a vendégmunkával kapcsolatban. Eszerint európai bérekkel és a magyar munkavállalókat foglalkoztató beruházások támogatásával kell helyettesíteni a vendégmunkára épülő gazdaságot.

Kövessen minket a Facebookon, hogy mindig értesülhessen legújabb híreinkről!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?