Kultúra

Megelevenedik a múlt: Koncz Zsuzsa Jelbeszéd 2.0 címmel ad koncertet jövőre az Arénában

Jelbeszéd 2.0 címmel ad koncertet Koncz Zsuzsa 2024. április 13-án a Papp László Budapest Sportarénában – közölte a szervező Broadway Event kedden az MTI-vel.

Az énekes tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet. A jövő tavaszi koncerten felcsendülnek a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai, valamint olyan nagy slágerek, mint a Valahol egy lány, a Kárpáthyék lánya vagy az Ég és föld között. Lesznek versek, és a közönség természetesen hallhat dalokat az eredeti Jelbeszéd albumról is.

A Jelbeszéd ötven éve, 1973-ban jelent meg. A jubileum alkalmából a közelmúltban kiadták az anyag felújított változatát, bónusz dalokkal kiegészítve. Köztük van a koncert címét adó új Bródy János-szerzemény, a Jelbeszéd 2.0, amely az egykori albumot, tehát a múltat köti össze a jelennel.

A Jelbeszéd az akkor már igen sikeres énekesnőnek számító Koncz Zsuzsa ötödik nagylemeze volt. Az albumon olyan dalok szerepelnek, mint a Kertész leszek, a címadó Jelbeszéd vagy a Ha én rózsa volnék. A dalszerzők és a közreműködő zenészek között volt az Illés együttes, a Tolcsvayék és a Trió tagjai, a szövegek többségét Bródy János szerezte. Hallható az anyagon József Attila (Kertész leszek) és Petőfi Sándor (Nem ver meg engem az isten) egy-egy versének megzenésítése is.

A Jelbeszéd LP-ből az 1973 novemberi megjelenést követően már több tízezer példány elkelt, amikor terjesztését társadalomkritikus szövegei miatt felfüggesztették, és csak tíz évvel később jelenhetett meg újra.

Koncz Zsuzsa pályafutása 1962-ben a Ki mit tudon kezdődött, aztán énekelt az Omegával, az Illéssel és rövid időre csatlakozott a Metróhoz. Az áttörést az Illés zenekarral 1966-ban felvett Rohan az idő című dal (Szörényi Levente és S. Nagy István szerzeménye) jelentette. Első lemeze 1969-ben jelent meg Volt egyszer egy lány címmel, azóta mintegy negyven önálló albumot készített.

Bródy János a hatvanas évek óta állandó szövegírója, egyben rendszeres zeneszerzője, akárcsak Tolcsvay László. A nyolcvanas évektől több más szerzővel is dolgozott, köztük van Lerch István, Bornai Tibor, Gerendás Péter, Závodi Gábor vagy a 2013-ban elhunyt Bódi László Cipő. Koncz Zsuzsa 2008-ban Kossuth-díjat kapott.

Kövessen minket a Facebookon, hogy mindig értesülhessen legújabb híreinkről!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?