Belpol

Az MSZP tisztességes ellátást követel a nyugdíj előtt álló munkanélkülieknek

A Fidesz a nyugdíj előtt álló munkanélküliek számára elérhető ellátás (nyes) szigorításával és elértéktelenítésével tovább rontott az érintettek amúgy sem jó helyzetén – tájékoztatta a Közbeszédet Komjáthi Imre, országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke.

Komjáthi közleményében leírta, “idős munkanélküliek maradtak ellátás nélkül, a nyes összege pedig nem emelkedik automatikusan, így a támogatottaknak az elszabadult inflációval is szembe kell nézniük”. Az MSZP szerint a kormány szigorításának meg kell szűnnie, a nyes pedig igazodjon az adott évben megemelt minimálbérhez.

A kormány 2023. január 1-től szigorította a nyugdíj előtti álláskeresési segély (nyes) igénylésének feltételeit azzal, hogy előírta a megelőző három éves időkorlátot. Az új feltételek szerint nem elég, ha az igénylő korábban 45 napon át álláskeresési járadékban részesült, ehhez már az a kitétel is társul, hogy ezt a 45 napot a megelőző három évben kellett megszereznie.

Az MSZP szerint ez a szabály nem szolgálja a nyugdíj előtt állók érdekeit, különösen úgy nem, hogy a KSH adatai azt mutatják, 2022 áprilisa óta az átlagos munkanélküliség időtartama 9-10 hónap. További érv a szigorított szabály eltörlése mellett, hogy a 15-64 évesek munkanélküliségi rátája folyamatosan növekszik, januárban 223 ezren voltak munkanélküliek.

További probléma, hogy a nyes összege jelenleg nem követi a minimálbér emelkedését, csak abban az esetben módosul a segély összege, ha azt külön kérvényezi az érintett. Utóbbi eljárásrendje is kérdéses, kérvényezés esetén nem tudni, az emelés az adott hónap elejétől jár vagy a kérvény benyújtásának napjától – tette hozzá Komjáthi.

Az MSZP szerint a tavaly bevezetett szigorításnak meg kell szűnnie, a nyes összege pedig automatikusan igazodjon minden évben a minimálbér emelkedéséhez. Így magasabb összegű segélyhez juthatnának az érintettek, valamint az adminisztrációs terhek is csökkennének.

Címlapkép: nyugdíjasok. Fotó: Pixabay

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.