Belpol

Az MSZP több mint 80 ezer konzultációs ívet juttatott el az aHangnak

Több ezer MSZP-s aktivista és közel százezer választópolgár segítségével gyűlt össze az a több mint nyolcvanezer konzultációs ív, amit Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke adott át kedd reggel Szalóki Viktornak, az aHang szóvivőjének sajtótájékoztató keretében az aHang irodájában – tájékoztatta a Közbeszédet az MSZP sajtóosztálya.

Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes elmondta, az aHang fontos és független szereplője a mai magyar közéletnek, a közös gyűjtés sikeressége pedig azt mutatja, van közös hang a pártok és a civilek között. Kiemelte, nem veszekedni, civakodni kell az ellenzéki pártoknak, hanem együttműködésre van szükség. Az MSZP, mint az ellenzéki pártok közül a legerősebb országos hálózattal rendelkező párt, elsőként csatlakozott a gyűjtéshez és több mint nyolcvanezer konzultációs ívet gyűjtött össze pár hét alatt a választópolgárok segítségével. Minden további ívet, ami még a napokban beérkezik az MSZP hálózatához, el fogja juttatni az aHang irodájába. Annak tükrében, hogy a mai orbáni rendszer olyan félelmet, megosztottságot generál a társadalomban, amely a bizalmatlanságot növeli folyamatosan, ez az akció is azt mutatja, hogy intézményi bizalom van az MSZP felé.

Egy olyan autoriter, függőségi viszonyok millióit létrehozó rendszerben, mint a mai, az aktivizmus minden formájára akkora szükség van, mint egy falat kenyérre. Mindazok, akik az aHang és az MSZP által összegyűjtött több százezer konzultációs ívre cinikusan legyintenek, miszerint ettől még nem bukik meg a rendszer, lenézik mindazon emberek, aktivisták ezreinek és ellenzéki szavazók százezreinek erőfeszítéseit, amellyel kifejezték az Orbán-rendszerrel szembeni ellenállásukat – írja a párt weboldalán.

Az MSZP több mint 80 ezer konzultációs ívet juttatott el az aHangnak
Fotó: MSZP / Közbeszéd

Mindenki tudja Magyarországon, talán még a Fidesz szavazói is, hogy ez a konzultáció valójában egy álkonzultáció volt. Jól bizonyítja ezt, hogy a kormány bevallása szerint másfél millió konzultációs ívet küldtek vissza, ez tehát azt jelenti, hogy a jelenlegi Fidesz tábor 40%-a sem töltötte ki az íveket. Ez is azt támasztja alá, hogy a Fidesz részéről a nemzeti konzultáció csupán egy színjáték. Ezt mutatja, hogy a fideszes parlamenti többség már december 12-én elfogadta a szuverenitásinak nevezett megfélemlítő törvényt, miközben a konzultációk gyűjtését még csak januárban zárták le. A Fideszt egyértelműen nem érdekelte, mit gondolnak valójában a saját szavazóik az általuk feltett kérdésekről.

Kunhalmi Ágnes kiemelte, az MSZP nem fejezi be a konzultációs ívek gyűjtésével tevékenyégét, hiszen aláírásgyűjtő kampányt indítottak az ellenzéki pártok közös listán való indulásának érdekében. A párt legalább százezer aláírást szeretne összegyűjteni március 15-ig, ezzel eljuttatva az emberek akaratát a többi ellenzéki párthoz. A konzultációs ívek összegyűjtésének sikeressége biztató az MSZP aláírásgyűjtő kampányára nézve is.

Szalóki Viktor, az aHang szóvivője elmondta, a holnapi napon ér véget az ellenkonzultációs kampány, mely keretén belül a demagóg propaganda-kérdések helyett a valódi társadalmi ügyek fontosságára hívták fel a figyelmet. A 2022-es óta ez volt a legnagyobb összefogás az ellenzéki oldalon, több mint 10 ezer ember segédkezett, és több mint 600 ember vállalta személyes lakcímét az ívek gyűjtésére, valamint számos üzlet, vállalkozás segített leadópontként, hasonlóan a szakmai és civil szervezetekhez.

Szalóki Viktor megköszönte az ellenzéki pártok segítségét. Továbbá köszönetet mondott minden magánszemélynek és civil aktivistának, hogy bátran kiálltak a demagóg kormánypropagandával szemben. Jól mutatta ez az összefogás is, hogy közös fellépéssel lehet csak eredményesen fellépni a hatalommal szemben.

Címlapkép: MSZP / Közbeszéd

Ezeket olvasta már?

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük