Gazdaság

Bármelyik percben drasztikus fordulópont jöhet a lakáspiacon

A jegybanki alapkamat-csökkentés várt felgyorsulása még lejjebb viheti a lakáshitel-kamatokat, ám az olcsóbb hitelek és főleg a CSOK Plusz maximum 3 százalékos kamatszintjén elérhető hitelforrás keresletélénkítő hatása hamar megjelenik majd az ingatlanok árában is. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a lakásvásárlásban és hitelfelvételben gondolkodóknak érdemes a közeli hetekben hozzáfogni a kereséshez, hogy még optimális megoldást találjanak.

A mai kamatdöntő ülésén a várakozások szerint lépést vált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa: a korábbi 75 bázispont helyett az előzetes kommunikáció szerint 100 bázisponttal csökkenhet és így 10 százalék alá, 9,75 százalékra mérséklődik az alapkamat. Mindez Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint újabb lökést adhat a lakáshitel kamatok elmúlt hetekben látott dinamikus csökkenésének.

Nagyot zuhant a várható törlesztő

A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy január eleje óta – amikortól a bankok és a kormányzat megállapodása értelmében a jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatójának maximális értéke, a thm-plafon a korábbi 8,5 százalékról 7,3 százalékra mérséklődött – talán még jobban felerősödött a bankok közötti árazási verseny.

Ezt mindennél jobban mutatja, hogy van olyan pénzintézet, amely az utóbbi 30 napban már háromszor módosított lakáshitel-feltételein azért, hogy versenyképesebb kamatot kínálhasson ügyfeleinek. A banki lakáshitel-kamatok már 7 százalékos szint alatt találhatóak, a kiemelt ügyfelek kedvezményes ajánlatainak kamatszintje pedig már most 5-össel kezdődik – mondta a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ezzel az október végi – thm-plafon előtti – átlagos törlesztőrészlethez képest havi 25 ezer forinttal, 144 ezer forint alá csökkenhetett egy most 20 milliós 20 éves lakáskölcsönt igénylő ügyfél hitelterhe. Így a korábbi 40 millió forintot meghaladó összegnél 15 százalékkal, 6 millió forinttal kevesebb, 34,4 millió forintos teljes visszafizetendő összeggel kalkulálhat.

Lassulhat a kamatcsökkenés dinamikája

Gergely Péter szerint a jegybanki alapkamat csökkenésével párhuzamosan a lakáshitelek referenciakamatának számító bankközi kamatok is korrigálni fognak.

A szakértő szerint ez már csak a következő hónapokban hozhat további érdemi kamatcsökkenést, hiszen a piaci lakáshitel kamatok átlagos szintje akkor is 4 százalék körül volt, amikor az alapkamat 0,6%-os szinten állt. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra is felhívja a figyelmet, hogy a jelzáloghitelek esetében irányadó referenciakamat, a 10 éves BIRS mértéke december eleje óta a 6,3-5,7 százalékos sávban ragadt.

Keresletet hajt fel a CSOK Plusz

A pénzpiaci kamatszintek alakulása mellett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint arra is figyelemmel kell lenni a lakásvásárlásban gondolkodóknak, hogy a CSOK Plusz új feltételrendszere szemmel láthatóan komoly élénkülést hozott az érdeklődök tekintetében. A banki ajánlatokban már a 3 százalékos maximális érték alatt kínált CSOK Plusz akár 50 millió forintos hitelösszege néhány hét alatt áremelkedés formájában megjelenhet az ingatlanpiaci árakban.

A fentiek eredőjeként Gergely Péter szerint azoknak, akik optimális szinten szeretnének megoldani a lakásvásárlást, érdemesebb előrehozniuk az ideális otthon megtalálását, hiszem a kamatok-közeljövőben történő csökkenésén nyerhető néhány bázispontos előny könnyen visszájára fordulhat akkor, ha az érdeklődök növekvő száma miatt az ingatlanok árai megemelkednek.

Fotó: Freepik

Ezeket olvasta már?

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük