Belpol

Az MSZP a Dunaferr megmentéséért küzd – nagy felajánlást tett Komjáthi Imre

Magyarország egyik legnagyobb múltú cége, a Dunaferr hosszú évek óta komoly problémákkal küzd, ez pedig több tízezer ember életét befolyásolja – fogalmazott a Közbeszédnek küldött közleményében Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője.

Az MSZP többször fordult a kormányhoz, hogy avatkozzon be, Komjáthi Imre most levélben kéri Szijjártó Pétert és Nagy Mártont a közbelépésre, valamint személyes segítségét is felajánlja.

Az MSZP volt társelnöke elmondta, hogy már 2021-ben bebizonyosodott, amikor ukrán és orosz befektetői csoportok harcoltak a Dunaferrért, és kizárták a szakszervezeteket a gyárból, a dolgozók pedig hónapokig nem kaptak fizetést, hogy a kormány beavatkozása nélkül nem fog rendeződni a gyár helyzete.

Jelenleg indiai befektető vezeti a vállalatot, azonban olyan volumenű problémákkal küzdenek, hogy a Dunaferr a Tungsram sorsára juthat, bezárásra kényszerülhet – tette hozzá Komjáthi.

A szocialista politikus szerint mindennek a dolgozók érzik a legerőteljesebben a következményeit, a bérkiesések miatt ugyanis családok maradnak megélhetés nélkül.

A kialakult helyzet miatt Komjáthi Imre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, valamint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterhez fordult levélben, hogy vessék be befolyásukat a helyzet megoldása érdekében.

Hozzátette: bérkiegészítést kell kiharcolni, be kell vonni a szakszervezeteket, valamint fel kell készülni arra is, hogy a lehetséges elbocsátások esetén az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alaphoz forduljon a kormány, ahonnan a lehívható támogatást közvetlen a munkavállalók kapják meg továbbképzésre, munkahelykeresésre vagy saját vállalkozás indítására.

Komjáthi Imre személyes segítségét is felajánlotta a minisztereknek, hiszen meg kell találni a leghatékonyabb megoldást a munkavállalók helyzetének rendezésére.

Ha a kormánynak fontos, hogy külföldi munkavállalókat hozzon Magyarországra, valamint, hogy akkumulátorgyárakat telepítsen, akkor legyen fontos a magyar munkavállalók, a dunaújvárosiak megélhetése, és egy nagy múltú, magyar cég megmentése is. Mentsük meg közösen a Dunaferrt – írta Komjáthi.

Fotó: Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük