Belpol

Aláírásgyűjtés indul a kiemelt beruházások ellen

Szerdától elkezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházásokról szóló törvényi szabályozás ellen – mondta Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a Nemzeti Választási Iroda előtt tartott, online is követhető sajtótájékoztatón.

Csárdi Antal – miután átvette az aláírásgyűjtő éveket – közölte: az elkövetkező négy hónapban kétszázezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a népszavazás megtartható legyen.

Egy érvényes és eredményes népszavazás után pedig vissza kell vonni az érintett törvényi rendelkezést – rögzítette az ellenzéki politikus.

Csárdi Antal kijelentette: “a visszaélés törvényét” kívánják a népszavazással megszüntetni.

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy, ezért az a cél, hogy semmilyen pártlogó, illetve párthoz köthető jelzés ne jelenjen meg a népszavazáshoz kapcsolódóan, és a lakosság, a magyarországi pártok és a civilek segítségére egyaránt számítanak – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: a Balaton-part, a Fertő tó beépítése és az akkumulátorgyárak létesítése egyaránt ennek a törvénycikknek a segítségével vált felgyorsíthatóvá és tudtak az illetékesek az állampolgárok megkerülésével olyan döntéseket hozni, amelyek az alapvető szabályokat figyelmen kívül hagyták.

Felidézte azt is, hogy a népszavazási kezdeményezést Lázár János minisztériuma többször megtámadta, kétszer járta meg a Kúriát, a Nemzeti Választási Bizottságot és egyszer az Alkotmánybíróságot. A hosszú harc végeredménye, hogy szerdától elkezdődhet az aláírásgyűjtés – közölte Csárdi Antal.

Címlapkép: MTI/ Koszticsák Szilárd

Ezeket olvasta már?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük