Belpol

A Samsung SDI által jelzett várható vízigényt háromszorosan meghaladhatja a gödi akkumulátorgyár vízkivétele

Minden információ abba az irányba mutat, hogy a vízkivétel radikális növelése (max. 29.500m3/nap) és a 24.000 m3 kapacitású vízvezeték létesítése a Gödi Ipari Parkban várható igen jelentős ipari vízigény növekmény kielégítését szolgálja – tájékoztatta a Közbeszédet Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője.

“Hogy ez – a Samsung SDI által jelzett várható vízigényt háromszorosan(!) meghaladó – vízigény miből származik majd, jelenleg nem tudni. Vagy az akkumulátorgyár esetében várható olyan mértékű (háromszoros!) további kapacitásbővítés, amely indokolja a vízellátási rendszer ezt kielégítő méretezését, vagy a Samsungtól független más beruházások települnek meg az ipari parkban a közeljövőben, amelyek esetében ilyen mértékű vízfelhasználással lehet számolni” – írta közleményében a politikus.

Jávor közölte, ilyen vízigényű iparág kevés van – de például az akkumulátorbontás egyes technológiai folyamatai (hidrometallurgia) szintén jelentős vízigénnyel járnak.

Hozzátette, hogy nem zárható ki, hogy a brutálisan túltervezett vízellátási rendszer a térségben létesítendő akkumulátor bontó üzemeknek ágyaz meg.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Vélemény, hozzászólás?