Belpol

A makói Continental esete példázza, mennyire keveset ér a magyar dolgozó Orbánnak

Az elmúlt 10 évben horrorisztikus balesetek miatt több dolgozó is munkaképtelenné vált a makói Continentalban a helyi szakszervezet vezetője szerint, ez ugyanaz a gumigyár, ahol pár hete elbocsátották a vendégmunkásokat betanító magyar dolgozókat – tájékoztatta a Közbeszédet Varga Ferenc a DK árnyékkormányának bér-és munkaügyi árnyékminisztere.

Az Árnyékkormány szerint ebből is látszik, hogy milyen keveset ér egy magyar dolgozó Orbán Viktornak.

Varga szerint Orbán a multik pártján áll, ezért épít inkább az olcsó, EU-n kívüli vendégmunkára, mintsem a jól megfizetett, képzett magyar dolgozókra. A szakpolitikus hozzátette, hagyják, hogy a makói gumigyár embertelen körülmények között, éhbérért dolgoztassa az EU-n kívüli vendégmunkásokat, csak ne kelljen versenyképes bért és biztonságos környezetet biztosítaniuk a magyaroknak.

A DK szerint ezért van szükség Magyarországon szociáldemokrata fordulatra, hiszen egy szociáldemokrata kormány sosem hagyná azt, ami a Continentalban történik.

A párt tájékoztatása szerint erre készül a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány a kormányváltás után: lapunkkal közölték, hogy mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, alulfizetett vendégmunka helyett jól fizetett magyar munkaerőt, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarnak.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?