Belföld

Orbánisztán: Havonta egyszer 10 percig lehet időpontot kérni a pesterzsébeti reumatológiára

Fekete Katalin, a DK XX. kerületi polgármester-jelöltje Dr. Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszterrel látogatta meg a pesterzsébeti szakrendelőt, ahol minden hónapban kígyózó sorokban várnak az emberek arra, hogy időpontot kapjanak egy vizsgálatra – tájékoztatták a politikusok a Közbeszédet.

Az egész rendelőben egyetlen reumatológus dolgozik, és minden hónapban csak egyszer adnak lehetőséget időpontfoglalásra – akkor is 10 perc alatt elfogynak a kiadható lehetőségek. Van, aki 6 órától áll sorban, és a legtöbben még így sem fognak sorra kerülni a korlátozott fogadóképesség miatt, következő lehetőségük pedig csak egy hónappal később lesz az időpontfoglalásra.

A DK szerint ide vezetett Orbán 13 éven át tartó kormányzása, hogy már egy időpontért is a hidegben kell fagyoskodnunk.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány felelőssége, hogy a betegeknek hónapokon át ellátatlanul, nem ritkán fájdalmak közepette kell várakozniuk.

A politikusok megjegyezték, hogy a magyarok és a pesterzsébetiek ennél sokkal többet érdemelnek, európai, modern ellátást, nem pedig azt, hogy még egy időpont foglalásért is órákig kelljen sorban állni.

Mint azt elmondták, Orbánék tönkretették az egészségügyet, miattuk nőnek a várólisták, és miattuk mondanak fel egymás után az orvosok.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy Magyarországnak szociáldemokrata fordulatra van szüksége, amire a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány készül a kormányváltás után: elmondták, hogy mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, magánkórházak és végtelen hosszú várólisták helyett erős állami egészségügyet, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarnak.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?