Pletykafészek

5 tévhit a tejjel kapcsolatosan, soha ne hidd el ezeket!

A tejtermékekkel kapcsolatosan nagyon ellentmondásosak a vélemények, egyes szakemberek egészségesnek tartják, mások nem ajánlják nagy mennyiségben a fogyasztásukat. Oszlassuk el a tévhiteket!

Nézzünk 5 olyan tévhitet, mely hatására lehet, hogy átalakul a te véleményed is a tejjel kapcsolatosan!

1.mítosz: a zsírszegény tej egészségesebb

Igazság: Egy nemrég készült tanulmány alapján kimutatták, hogy azok a személyek, akik zsírosabb tejtermékeket fogyasztanak, kevésbé hajlamosak a szív-, és cukorbetegségre, mint azok, akik a zsírszegény változatot választják.

Más kutatások alapján az derült ki, hogy a magas zsírtartalmú tejek csökkentik az elhízottság kockázatának veszélyét, hiszen hamarabb jóllakottság érzéssel töltenek el.

2.mítosz: a tejtől eldugul az orr

Igazság: a tejtől egészen biztosan soha nem fogsz meghűlni, nem fog bedugulni az orrod. Ha ez az érzésed támad, akkor jó, ha tudod, hogy ez csak a fejedben létezik.

Svájci kutatók bebizonyították, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak tejet, nem köhögnek többet, és nem dugul be az orruk jobban, mint azoknak, akik mellőzik a tejfogyasztást.

3.mítosz: erősíti a csontozatot

Igazság: egy 2015-ös tanulmány alapján kimutatták, hogy azok a felnőttek, akik kalciumpótlás szempontjából fogyasztanak több tejet, egyáltalán nem rendelkeznek erősebb csontozattal. A csonttörés esélye sem csökken náluk jobban, mint azoknál, akik kevesebb tejet fogyasztanak.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kalciumban gazdag étrend nem befolyásolja a csontok egészségét.

4.mítosz: sokan nem tudják megemészteni a tejet

Igazság: a szervezetünk képes alkalmazkodni a tej emésztéséhez. A laktózérzékenyek esetében is sokszor nem jelentkeznek drasztikus tünetek egy pohár tej után. Ehhez úgy tűnik, a szakértők szerint, hogy sokkal nagyobb mennyiségű tejtermékkel kell bombázni a szervezetet.

Ha rendszeresen fogyasztunk tejet, akkor a szervezet hozzászokik a laktózhoz még akkor is, ha korábban érzékenyek voltunk rá.

5.mítosz: minden tejtermékben azonos mennyiségű vitamin-, és ásványi anyag van

Igazság: a tej és a joghurt több tápanyagot tartalmaz, mint a sajt és a tejföl. A sajt több tápanyagot tartalmaz, mint a tejföl, de nincs benne annyi D-vitamin, mint a tejben. (via Tudásfája)

Fotó: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?