Pletykafészek

6 étel, amit szigorúan tilos fogyasztani egy pajzsmirigy betegnek

A jódhiány következtében felborulhat az egyik legfontosabb szervünk, mégpedig a pajzsmirigy működése. A nőket sokkal inkább fenyegeti ez a probléma, mint a férfiakat. Megduzzadt nyak, torok-, és mellkasi fájdalom, idegesség, nehéz légzés, nyelési nehézségek-ezek a tünetek jelentkezhetnek a pajzsmirigyproblémák esetén.

Forduljunk szakemberhez, hogy fel tudja állítani a pontos diagnózist. Ha megállapította, hogy pajzsmirigy-működési rendellenességünk van, mindenképp iktassuk ki az alábbi élelmiszereket az étrendünkből.

1.Cukor

A cukor nem csak a pajzsmirigy, hanem számos más szervünk működésére is negatív hatással van.

2.Szója

A szója hatással van bizonyos hormonok működésére, éppen ezért, ha pajzsmirigy gyógyszert szedünk, akkor a gyógyszer bevevése, és a szójafogyasztás között el kell teljen pár óra. Izoflavonoid tartalma miatt meggátolja a pajzsmirigy jódfelvevő képességét.

3.Zsírban, olajban sült élelmiszerek

A bő zsírban, vagy olajban sütött élelmiszerek igen egészségtelenek. Sok transzzsírt tartalmaznak, és negatív hatással vannak a pajzsmirigy működésére.

4.Keresztes virágú zöldségek

Ezek izothiocianadiokat tartalmaznak, melyek gátolja a pajzsmirigy jódfelvevő képességét. A tiltott listára tartozik a káposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol.

5.Glutén

Akárcsak a szója, a glutén tartalmú élelmiszerek is negatívan befolyásolják a pajzsmirigy működését. Mellőzzük a magas glutén tartalmú élelmiszereket, mint pl. rozs, árpa, búza.

6.Kávé

Az orvosok szerint napi egy csészénél több kávé nincs túl pozitív hatással a pajzsmirigy, és a mellékvesék működésére.

Végezetül nézzünk néhány olyan élelmiszert is, melyeket ajánlott pajzsmirigy problémák esetén fogyasztani: tengeri káposzta, kaki szilva, tenger gyümölcsei, spenót, áfonya, alma.

(via Tudásfája)

Fotó: Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?