Pletykafészek

5 szín, ami jobban mutat a lakásodban, mint hinnéd

A színek hatással vannak ránk, hiszen nagymértékben befolyásolják a hangulatunkat. Az otthonod színeinek kiválasztása ezért is nagyon fontos. Az egyszínű, fehérre festett falak egyhangúságot és a kreativitás hiányát sugallják. De az élénk színek túlzott használata vagy nem megfelelő kombinációja diszharmóniát, nyugtalanságot ébreszthet az emberekben.

Ahhoz, hogy a lakásod igazán otthonos legyen, tudatosan válogasd össze az egymáshoz passzoló színeket!

Hogyan befolyásold otthonod hangulatát a színekkel?

Természetesen rengeteg kiegészítővel, dísztárggyal, szobanövényekkel vagy képekkel csempészhetsz színeket a lakásodba, de a legmeghatározóbb a falfestékek színe. Más-más színek ideálisak a konyhába, a hálószobába, a nappaliba, a dolgozószobába és a lakás további részeibe.

A színek kiválasztásánál vedd figyelembe, hogy milyen hatást gyakorolnak a pszichére, a hangulatra. A fehér szín eleganciát sugároz és gyakorlatilag bármilyen más színnel kombinálható. Viszont önmagában alkalmazva egyhangúlag hat. A piros élénkítő hatását kellő körültekintéssel használd, hiszen túl nagy falfelületen alkalmazva inkább feszültséget kelt. Általánosságban elmondható, hogy az élénk színek fokozzák a kreativitást, javítják a közérzetet és a hangulatot. A piros, a narancssárga és a citromsárga különböző árnyalataival tehát inkább a nappalit, az étkezőt vagy a dolgozószobát fesd ki.

A lila és a kék szín nyugtató hatású, ezért inkább a hálószobában érdemes a falra vinni. Akárcsak a zöldet, amely szintén kedélyjavító hatással rendelkezik.

A barna és a szürke színek önmagukban lehangolóak, viszont nagyon jól kiemelik és kompenzálják az élénkebb színű dekorációs elemek, bútorok vagy falfelületek jelenlétét.

A fürdőszobában a hidegebb színek praktikusak, mint a kék és a zöld különböző árnyalatai. A kék nyugtató hatása igazán jó szolgálatot tehet egy relaxációs fürdő alkalmával egy fárasztó nap végén.

A konyhában érdemes alkalmazni az ellenállóbb kerámiafestéket. Különösen az élelmiszerek előkészítésének helyénél, hiszen a kerámiafesték könnyen lemosható és súrolható is.

5 szín, amely biztosan „felrázza” a szobád hangulatát

Vannak olyan színek, amelyek alkalmazása garantáltan feldobja a helyiséget. Főleg, ha a velük harmonizáló színekkel kiegészíted, kiemeled azok hatását.

Rózsaszín

A rózsaszínnek számtalan árnyalata van a halvány púderrózsaszíntől a ciklámenig. Ahogy erősödnek az árnyalatok, úgy kell egyre kisebb falfelületen alkalmazni őket, hogy kiváltsák az energetizáló, élénkítő hatásukat. Emiatt a tulajdonsága miatt inkább nagyobb méretű helyiségekben érdemes használni.

Korall szín

2019-ben az év színének kiáltották ki a korallt, amely vidámságot és optimista hangulatot kelt. A hatását fémes színekkel, szürkével, illetve feketével érdemes kiemelni. Zöld és bézs színekkel kiegészítve a nyár hangulatát varázsolja a szobádba.

Narancssárga

Energiával tölti fel a helyiséget, és világos hatást biztosít. Természetes napfénnyel elárasztott szobákban a narancs energetizáló hatása felpezsdít. Hatását szürke és bézs színekkel tompíthatjuk. A szobanövényeid zöld színe remekül mutat egy narancsszínű fal előtt, mivel kiemeli azok természetes élénkségét.

Menta

A halványzöld menta szín igazán egzotikus hangulatot ad. A béke és a nyugalom szigetét hozza el a lakásodba. Nemcsak a falon, hanem a padlón is kifejezetten jól mutat. A menta színű kerámiafesték segítségével nemcsak megvédheted a falat a szennyeződésektől a fürdőszobában és a konyhában, hanem a nyugtató hatását is élvezheted. A zöld szín csökkenti a zavaró hangok iránti érzékenységet, ezért csökkenthető vele a zajos helyiségek kellemetlen hatása is. A szürke, a sárga, és a kék is jól passzol ehhez a színhez.

Sárga

Ha dolgozószobát alakítasz ki magadnak, akkor ne feledkezz meg a citromsárgáról. Ez a szín fokozza a teljesítőképességet és a kreativitást. Segít az optimista gondolatok felszínre kerülésében is. Ez a szín ideális még az étkezőkbe vagy a konyhákba is, így főzés közben is fokozhatod a kreatív gondolataid. Ha ezt a színt választod, akkor fekete és a sötétkék színekkel kombinálhatod a legjobban.

A színeken kívül ezekkel teheted még különlegesebbé a lakást

A „nyers” falfelületek alkalmazásával szintén különleges hatást érhetsz el. A tégla, a beton vagy a kő textúrája önmagában is izgalmas, ezért érdemes kisebb-nagyobb felületeken teret engedni nekik. A falfelületekre festett geometriai formákkal, dekorációs elemekkel szintén tanácsos kísérletezni.

A kreatív világítási lehetőségekről sem szabad megfeledkezned. A lámpatestekkel, LED-világítással kiemelheted a falak színét, vagy ráirányíthatod a figyelmet egy-egy dekorációs elemre. A falak színével harmonizáló berendezési tárgyak és bútorok szintén segítenek abban, hogy otthonos, de mégis különleges legyen a lakásod.

A színek sokkal fontosabbak az életedben, mint hinnéd. A lakásodban a falak színei nemcsak a hangulatodat befolyásolják, hanem a kreativitásodra, sőt a mentális egészségedre is hatással lehetnek. Ezért nagyon lényeges, hogy a szobák funkciójához leginkább illő színeket válaszd ki a festés során.

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények