Pletykafészek

15 különös ellentmondás a Harry Potter sorozatban. Rejtély vagy logikai hiba?

Az elmúlt évtizedek egyik legnépszerűbb fantasy történetének, a Harry Potter regényeknek és filmeknek milliónyi rajongója van szerte a világon. A varázsvilág és a benne rejlő izgalmas kalandok, varázslatok és szereplők számtalan témát adtak a rajongóknak, azonban az évek során számos ellentmondás és logikai hiba került napvilágra a történetekben.

1. MIÉRT NEM HASZNÁLTA MINDENKI A FOLYÉKONY SZERENCSÉT A ROXFORTI CSATA ELŐTT?

A Felix Felicis egy hasonlóan erős bájital volt, amelyet a varázslók gyakrabban is használhattak volna. Harry a hatodik évében alkalmazta, hogy Lumpslucktól megtudja az igazságot a horcruxokról és minden tökéletesen ment, miután ivott a főzetből. A diákok és a professzorok is használhatták volna ezt a “folyékony szerencsét”, hogy átvészeljék a roxforti csatát.

Voldemort támadása elkerülhetetlen volt, ezért bölcs dolog lett volna, ha a Roxfort diákjai és professzorai már előre felhalmoznak ebből a bájitalból. A jó oldal képviselői megmenekülhettek volna, ha a végtelen szerencse megvédi őket. A halálfalók azonban fegyverként is használhatták volna a Felix Felicist. Talán még szerencsés is, hogy a varázslók és boszorkányok néha eltekintettek a rendelkezésükre álló mágikus eszközöktől…

Bár a Harry Potter történetek számos ellentmondást és logikai hibát tartalmaznak, ezek nem csökkentik a sorozat rajongóinak szeretetét és elkötelezettségét a filmek és regények iránt. Valójában ezek az ellentmondások és hibák csak hozzájárulnak a rajongók véleményének és vitáinak gazdagságához és sokszínűségéhez. Ha figyelembe vesszük a Harry Potter történeteket egy nagyobb egész részeként, akkor láthatjuk, hogy ezek az ellentmondások és hibák csak apróbb részletek azokhoz az érdekes és varázslatos történetekhez képest, amelyek milliókat ragadtak magukkal és szórakoztattak világszerte.

2. MIÉRT VÁLTOZTATTA MEG AZ IFJABB BARTY KUPOR HANGJÁT A SZÁZFŰLÉ-FŐZET?

Bár a Százfűlé-főzet tökéletesen megváltoztatta a felhasználó megjelenését, a hangját nem módosította. Ez többször is előfordult, többek között akkor, amikor Harry és Ron a bájitalt használta, hogy Crakká és Monstróvá váljanak a második évükben. Ezt az íratlan szabályt a rendezők csak akkor szegték meg, amikor ifjabb Barty Kupor egy egész tanévre Rémszem Mordonnak álcázta magát és tökéletesen megszemélyesítve áldozatát.

A könyvekben a szereplők hangja valóban megváltozott, miután bevették az elixírt. A filmekben azonban a bájital csak a megjelenést változtatta meg, ami valószínűleg kreatív döntés volt. A Százfűlé-főzet azonban Kupor hangját és megjelenését is megváltoztatta, ami összezavarta a rajongókat és egy óriási inkonzisztenciát okozott.

3. VOLTAK FOGORVOSOK A VARÁZSVILÁGBAN?

Hatodévesen Hermione és Harry részt vettek egy Lump Klub összejövetelen és lány megemlítette, hogy a szülei mugli fogorvosok. Ez a megjegyzés megzavarta a klub aranyvérű tagjait és Hermionénak el kellett magyaráznia, mi az a fogorvos. Ez a pillanat azonban egyenesen ellentmondott A titkok kamrája egy apró részletének.

Az Odúban volt egy mágikus óra, amely mindig mutatta, hogy az egyes családtagok hol tartózkodnak. Olyan dolgok szerepeltek rajta, mint “iskola”, “kviddics” és “halálos veszély”. Ezen kívül volt egy “Fogorvos” opció is. A Weasleyk tisztavérűek voltak, így nyilvánvaló, hogy a varázsvilágban is megvolt a fogorvosok saját változata.

4. MIÉRT FELEJTETTÉK EL A ROXFORT PROFESSZORAI AZ ALOHOMORA BŰBÁJT?

Amikor az állítólagos tömeggyilkos Sirius Black megszökött az Azkabanból, a Roxfort drasztikus intézkedéseket hozott, hogy távol tartsa őt Harrytől és a többi diáktól. A tanárok lezárták a folyosókat, de látszólag megfeledkeztek az ajtókat kinyitó bűbájról.

Az Alohomora egy egyszerű, de hasznos ige volt a varázslóvilágban és olyan könnyen tanulható, hogy Hermione már az első évben elsajátította. Nyugodtan feltételezhetjük, hogy Sirius ismerte ezt a varázslatot és könnyedén betörhetett volna a zárt folyosókra. Szerencsére Sirius jó arc volt és Peter Pettigrewt üldözte, nem pedig Harryt vagy bármelyik másik diákot. (via filmsor.hu)

Fotó: Facebook

A teljes cikk itt olvasható.

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények