Belpol

Három nagy tétje van az európai parlamenti választásnak

Orbán Viktor sorfordítónak tekinti a júniusi EP-választást, hiszen a szélsőjobboldali szövetségeseivel vissza szeretné állítani az uniót egy korábbi állapotára, ahol a tagállamok között lényegében csak laza gazdasági kapcsolat áll fenn – írta közleményében Kunhalmi Ágnes, országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke.

Európa előtt álló új kihívásokat, csak az együttműködés elmélyítésével és szélesítésével lehet megoldani. A klímaválság okozta nehézségekre, egy esetleges gazdasági világjárványra, illetve a gazdasági kihívásokra csak egy szorosabb együttműködés jelenthet megoldást.

Kunhalmi szerint Orbán Viktor szövetségesei, a portugál szélsőjobboldali párt, a német AfD, a finn szélsőjobboldali párt, és a lengyel Konföderáció is a jóléti közkiadások csökkentését tervezi.

Az MSZP-s politikus kiemelte, pedig a szociális kiadások növelése nélkül nem képzelhető el az európai minimálbér, a minimálnyugdíj és az európai családi pótlék, valamint a pedagógusok béremelésére sem kaphatnánk forrásokat.

Ez a koncepció hozzájárulhat a kétsebességes Európa létrejöttéhez, melynek következtében hazánk az unió perifériájára sodródhat, elvesztheti a forrásokat, lehetőségeket és az érdemi döntésekbe való beleszólást – tette hozzá.

Az MSZP szerint három nagy tétje van az idei európai parlamenti választásoknak:

  • A szélsőjobboldali szövetségesekkel rendelkező Orbán ne építhesse le a hazai szociális jólét után az európai szociális jólétet.
  • Orbán ne akadályozhassa meg az integráció mélyítését, az EU reformjait, hiszen ha az unió nem lép magasabb szintre az integrációban, akkor megszűnik politikai közösségként létezni.
  • Az újjáéledő nacionalizmus és az ezzel járó területi viták esetlegesen újabb Európán belüli háborúkhoz vezethetnek, amelyek megbontanák a ’45 után létrejött békét.

Az MSZP Európa békéjének és jólétének megőrzésére szólít fel a közeledő választásokon.

Fotó: MSZP/Facebook

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.