Belföld

Zárlatot rendeltek el egy magyar településen fertőzés miatt

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt kellett zárlatot elrendelni, a fertőzés továbbterjedésének veszélyét igyekeznek így csökkenteni.

A Balkányhoz tartozó Perkedpusztán rendelt el községi zárlatot a járási főállatorvos fertőző méhbetegség miatt, értesült a SZON.

A zárlat ideje alatt a területről tilos méheket, azok termékeit, betegséget terjesztő tárgyakat, anyagokat kivinni, illetve méheket bevinni. Az összes, a környéken található méhcsaládot állatorvos fogja megvizsgálni a következő időszakban annak érdekében, hogy kiderítsék, van-e még érintett méhészet.

A szomszédos Kállósemjénből származó egyik lépmintában mutatták ki, a betegséget a fertőzött méhészetet 5 km-es sugarú körben helyi zárlat alá vonták.

A fertőzésveszély miatt szükséges az elővigyázatosság

A nyúlós költésrothadás az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapja szerint bejelentési kötelezettség alá tartozó méhbetegség, amely ősidők óta ismert. Okozója a Paenibacillus larvae subsp. larvae besorolású baktérium, melynek spórája igen ellenálló hőhatásnak, kiszáradásnak, egyes fertőtlenítőszereknek egyaránt.

A spóra a kifejlett méhet nem tudja megbetegíteni, csak a fiatal álcákat, melyek emésztőcsövében a spórák kicsíráznak és vegetatív alakká alakulnak át.

Ezek szaporodnak el az álca testében és a termelt méreganyagokkal együtt annak halálát okozzák.

Amennyiben egy méhészetben a betegséggel valamely méhcsalád megfertőződött, a méhész saját védőruházatán átviheti egyik kaptárból a másikba a spórákat, ezért nagyon fontos, hogy ha felmerül benne a nyúlós költésrothadás gyanúja, azonnal megtegye a szükséges óvintézkedéseket.

Fotó: Pixabay

(via divany.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények