Külpol

Vaskos meglepetést okozott Németország

A novemberi stagnálás után decemberben erőteljesen nőttek a német feldolgozóipar új megrendelései a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis friss adatai szerint – írja a privatbankar.hu.

Decemberben az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 8,9 százalékkal, 2020 júniusa óta a legnagyobb ütemben nőttek a feldolgozóipar új megrendelései a novemberi stagnálást követően Az elemzői várakozások átlagában 0,1 százalékos csökkenés szerepelt decemberre. A feldolgozóipar decemberi új megrendelései naptári kiigazítással 2,7 százalékkal nőttek 2022 decemberéhez képest. Ugyanakkor 2023-ban összességében 5,9 százalékkal estek a feldolgozóipar új megrendelései Németországban.

A kevésbé volatilis három hónapos összehasonlítás azt mutatta, hogy az új rendelések 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint a megelőző három hónapban. A decemberben bekövetkezett erőteljes növekedés annak tudható be, hogy számos iparágban nagyon magas volt a nagy megrendelések száma.

Az úgynevezett egyéb járműgyártás területén (például repülőgépek, hajók, vonatok) decemberben beérkezett új rendelések több mint kétszerese (110,9 százalék) volt az előző havinak. Eközben az autóiparban 14,7 százalékkal, a gépiparban 5,3 százalékkal, a vegyiparban pedig 3,7 százalékkal estek vissza az új megrendelések novemberrel összevetve. (via privatbankar.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük