Gazdaság

Varga elismerte, a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan várták – újabb megszorításokat helyezett kilátásba

Elismerte Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén tartott előadásában, hogy a költségvetési mutatók nem alakulnak úgy idén, ahogyan várták.

Így megerősítette, hogy szeptember végéig felülvizsgálják az idei költségvetést, illetve kilátásba helyezett néhány újabb megszorító intézkedést is, mondván: „fenntartjuk a monetáris szigort” – írja a 444.

A miniszter elmondása szerint mérlegelheti a kormány azt is, hogy még további adófrontokat nyit meg, és adóeszközökkel javítja az államháztartás gazdálkodását – lebegtette meg egy, a bankszektort sújtó újabb adó lehetőségét Varga Mihály.

Varga szerint emellett lehetséges egyes honvédelmi beruházások elhalasztása, valamint mérlegelheti a kormány a kamattámogatott hitelprogramok felülvizsgálatát is.

A miniszter az előadásában már nem is mondott konkrét számot az idei GDP-arányos költségvetési hiánycélra, csak annyit, hogy a deficit kisebb lesz a tavalyi 6,2 százalékosnál.

A 444.hu továbbá beszámolt arról is, hogy a kormány eredetileg 3,9 százalékos GDP-arányos deficitet tervezett erre az évre. Az államháztartási hiány összege azonban már augusztusra elérte lényegében az egész évre tervezettet: ez év végéig 3400,2 milliárdos deficitet kellene produkálnia az államháztartásnak, ebből augusztus végére 3298,7 milliárd forint jött össze. Emellett a GDP sem a kormányzati várakozás szerint alakult: a kabinet úgy számított, hogy a magyar gazdaság az idei második negyedévben kilábal a recesszióból, ám végül 2,4 százalékos lett az éves visszaesés, és negyedéves szinten is tovább tartott a gazdaság hanyatlása.

Kép: HVG

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük