Külpol

UNESCO: milliárdos összeget fog felemészteni az ukrán tudományos infrastruktúra helyreállítása

Milliárdos összeget fog felemészteni a háborúban megsemmisült ukrán tudományos infrastruktúra helyreállítása – tudatta az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

A párizsi székhelyű szervezet hétfőn közzétett tanulmányában úgy becsülte, hogy több mint 1,26 milliárd dollárra lesz ehhez szükség.

Az összesítés szerint több mint 1400 épület és labor semmisült meg mintegy 177 létesítményben.„Mivel egyre válságosabbá válik a tudományos közösség helyzete, Ukrajnában végzett tevékenységüket védenünk és támogatnunk kell” – jelentette ki Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója.

Hangsúlyozta, hogy tudósok, mérnökök és más szakemberek elengedhetetlenek lesznek majd az újjáépítéshez.Különösen sok pusztítást szenvedett a tudományos infrastruktúra Harkiv megyében. Mindemellett 750 tudományos, vagy műszaki berendezést is pótolni kell, aminek költségei mintegy 46 milliárd dollárt tesznek ki  a szervezet szerint.

Ukrajnai térségek orosz ellenőrzés alá kerülése következtében 18 tudományos intézetet kellett áttelepíteni, ami miatt egyes kutatómunkák félbe szakadtak. A tudósok nagyjából 30 százaléka volt kénytelen külföldre, vagy az ország más térségeibe menekülni – tette hozzá az UNESCO.

Fotó: Pixabay