Külföld

Magyarország továbbra is blokkolja az ukrajnai katonai segélyt – vétó a kijevi értekezleten

Az EU külügyminiszterei az ukrán fővárosban, Kijevben gyűltek össze és alkottak majdnem egységes frontot Ukrajna mellett. A találkozón azonban nem sikerült feloldani azt az 500 millió eurós európai katonai segélyt, amelyet Magyarország továbbra is blokkol.

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője szerint azonban Ukrajna számára a legerősebb biztonság az EU-tagság – írja az Euronews.

„A legerősebb biztonsági kötelezettségvállalás, amit Ukrajnának adhatunk, az az európai uniós tagság. Ez a legerősebb biztonsági kötelezettség Ukrajna számára. Most Ukrajna tagjelölt ország, és halad tovább az úton” – mondta sajtótájékoztatóján Josep Borrell.

Magyarország megtagadta a pénzügyi segítség felszabadítását, mert Ukrajna felvette a magyar OTP bankot az úgynevezett „nemzetközi háborús szponzorok” listájára. Ukrajna azóta beleegyezett a bank ideiglenes eltávolításába, de a magyarok azzal érvelnek, hogy ez „nem elég”.

Az EU diplomatái magánúton fejezik ki csalódottságát amiatt, hogy Magyarország ismételten élt vétójogával egy Ukrajnával kapcsolatos kérdésben.

Orbán miniszterelnök korábban követelte orosz személyek eltávolítását az EU szankciós listáiról, köztük volt az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka, aki Putyin szövetségese és a háború támogatója.

„Ugyanezt kell elmondani Kirill pátriárkával kapcsolatban is, akit szintén kivettek a szankciók alól, mert igyekeztek kedvesek lenni vele és az oroszokkal. Végül annyit zsarol ki a hatalmával élve, amennyit csak tud. Piszkos, illegitim de azt hiszem, az ukránok erre azt mondják: nos, itt pragmatikusnak kell lennünk – nagyobb halakat kell sütnünk, és ezt el kell viselnünk, és meg kell próbálnunk megegyezni – bármennyire is gusztustalan ez, talán azért is, mert közben háborút kell vívnunk” – értékelt Garvan Walsh, az Unhack Democracy elnöke.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem csatlakozott minisztertársaihoz, a kormány alacsonyabb beosztású tisztviselőt küldött helyette.

A tárgyalások folynak a felek között, és továbbra is van némi remény arra, hogy végül felszabadítják a pénzt. (via Euronews)

Kép: Euronews-felvétel

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük