Gazdaság

Tovább zuhan a magyar építőipar

Az elmúlt tíz év harmadik legnagyobb visszaesését mérte a KSH az építőiparban, és az új szerződések száma nem vetít előre sokkal több jót a szektornak.

Mi történik?

 Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, közölte szerdán a KSH. Az épületek építésének termelése 6, míg az egyéb építményeké 0,5 százalékkal csökkent. Összességében az építőipar 5 százalékkal gyengült tavaly 2022-höz képest.

Mit mutatnak a számok? 

A szektoron belül az épületek építése 5,6, az egyéb építményeké 3,8 százalékkal csökkent. Tavaly 11,2 százalékkal kisebb értékben kötöttek új szerződéseket, ezen belül az épületekre kötött szerződések volumene 16, az egyéb építményekre vonatkozóké 4,4 százalékkal esett vissza.

Mi áll a háttérben?

 Az építőipar termelői árai 9,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Leginkább az növelte az árakat a KSH magyarázata szerint, hogy a dolgozóknak magasabb béreket kell megadni, viszont mivel kevesebb megrendelés érkezett, nem lehetett a végtelenségig emelni az árakat.

Mi várható?

 A most közölt adatok alapján nem sok jó, hiszen tavaly decemberben 23,5 százalékkal alacsonyabb volt az építőipari szerződésállomány értéke, mint egy évvel korábban – ez az adat a novemberinél rosszabb, az előző haviaknál viszont jobb. (via forbes.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?