Belföld

Drasztikusan nőtt a nyugdíjasként dolgozó pedagógusok száma

Rövid idő alatt drasztikusan nőtt a nyugdíjasként foglalkoztatott pedagógusok száma: a 2022–2023-as tanévben összesen 4342 nyugdíjas tanár dolgozott. Ez a szám idén 6288-ra nőtt – írja az Index.

A köznevelési információs rendszer 2024. február 7-i állapota alapján összesen 6288 nyugdíjas pedagógust foglalkoztatnak jelenleg a köznevelési intézményekben – közölte a Népszavával az Oktatási Hivatal (OH).

A Belügyminisztérium tavaly ősszel azt írta a lap megkeresésére, hogy a 2022–2023-as tanévben 2479 nyugdíjast alkalmaztak közalkalmazottként pedagógus munkakörben, a nyugdíjas óraadó pedagógusok száma pedig 1863 fő volt, tehát összesen 4342 nyugdíjas tanár dolgozott az előző tanévben.

VAGYIS EGYETLEN TANÉV ALATT 44,8 SZÁZALÉKKAL NŐTT A NYUGDÍJAS TANÁROK SZÁMA A KÖZNEVELÉSBEN.

A lap hozzátette, hogy a közoktatásban dolgozó pedagógusok száma csaknem 122 ezer, vagyis 5 százalékuk már nyugdíjasként dolgozik.

Az OH arról nem tudott adatot szolgáltatni, hogy szakképző intézményekben mennyi nyugdíjas pedagógus, oktató dolgozik. Válaszuk szerint ezt a nyilvántartást a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) vezeti. Az NSZFH azonban azt közölte: a nyugdíjasok létszámát nem tartják nyilván, ezért a pontos számot sem tudják megmondani.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke meglepőnek, sőt hihetetlennek tartja, hogy egyik hivatal sem tudja, a szakképző intézményekben mennyi nyugdíjas oktatót alkalmaznak. Elmondása szerint a szakképzésben 2500 körüli lehet a nyugdíjasként visszafoglalkoztatott oktatók száma. Kiemelte, hogy szerinte a nyugdíjasok valójában nem megoldják, hanem elfedik a valós pedagógushiányt (via Index)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?