Gazdaság

Nincs itt semmiféle gazdasági növekedés

A vártnál rosszabb adatokat tett közzé ma a KSH a gazdaság tavalyi negyedik negyedéves teljesítményével kapcsolatban. A gazdaság éves szinten stagnált, és negyedéves alapon szintén nem változott a bruttó hazai termék volumene.

Közzétette a KSH ma reggel a tavalyi negyedik negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését. 2023 IV. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A gazdasági teljesítmény főként a mezőgazdaság, a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágakban emelkedett. A növekedést ellensúlyozta az ipar, az építőipar és a piaci szolgáltatások egy részének, főként a kereskedelemnek a visszaesése. A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva nem változott.

2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől.

Ez rosszabb a vártnál

A várt érték még az elemzői konszenzusnál (0,6 százalék) is pesszimistábbnak számító Erste előrejelzésnél (0,3 százalék) is gyengébb lett. Ne szépítsük: ez most nulla – írja közleményében írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A 2023 harmadik negyedévében megkezdődött kilábalás megakadt a tavalyi év utolsó három hónapjában. Az idei első negyedévben az autóiparban történt leállás és a mérsékelt felvevőpiaci kereslet hátráltathatja a teljesítményt. Előretekintve a továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás párosulva a normalizálódó inflációs környezettel a fogyasztás beindulását eredményezheti. A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. E tekintetben fontos szerep hárulhat a beérkező uniós forrásokra. Mindemellett a meglehetősen visszafogott globális gazdaság hátráltatja a jelentős hazai kapacitásbővítések exportlehetőségeinek kiaknázását. A mostani, vártnál gyengébb adat fényében hamarosan lefelé korrigáljuk az idei évre vonatkozó, eddigi 3,2 százalékos előrejelzésünket

– írja Nagy János.

Lassú kilábalás

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint az év végi kiábrándító ipari termelés adatok után lényegében borítékolható volt a gyenge negyedik negyedéves növekedés, azonban a ma reggeli adatközlés még a visszafogott elemzői konszenzustól is elmaradt.

A most megjelent GDP statisztika megerősíti az Amundi várakozását, hogy a tavalyi recessziós környezetből nehéz és viszonylag lassú lesz a kilábalás. Emiatt továbbra is az elemzői átlagnál alacsonyabb, 2,2 százalékos éves növekedést várnak 2024-re. A lassú kilábalás növelheti a nyomást a jegybankon, hogy nagyobb ütemű kamatcsökkentésekkel segítse a gazdaságot, és ennek most már megágyazott az inflációs adat is. Amennyiben újra a nagyobb kamatvágások irányába lendül az inga a Monetáris Tanácson belül, az pozitív lehet a kötvénybefektetőknek, ám egyúttal újra növelheti a volatilitást a forint piacán – hangsúlyozta Kiss Péter.

(via azenpenzem.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?