Belföld

Titokzatos karibi vagyon nyomai vezetnek a letelepedési biznisz kulcsfigurájától Rogán bizalmasa felé

  • A Brit Virgin-szigetekről Svájcig vezető nyomok meglehetősen szövevényes üzletről árulkodnak.
  • A föllelhető bizonyítékok alapján a kínai üzletember képviselte vállalat óriási pénzekkel szállt be két olyan magyar cégbe, melyek irányítását tavaly vették át az épp csak nagykorú Kertész gyerekek.
  • A kínai üzletember által képviselt cég megjelenése a magyar társaságokban üzleti szempontból épp oly irracionálisnak tűnik, mint ahogyan a külföldi vállalat tavaly kiszállt az üzletből, látszólag hátrahagyva csaknem hárommilliárd forintot.
  • Az ismeretlen eredetű, külföldi pénzen hizlalt magyar társaságok tulajdonosa egy svájci cég, épp az, ami tulajdonosa a Kertész Balázs által használt gellérthegyi luxusvillának is.

Csaknem hárommilliárd forintnyi eurót utalt át a magyar letelepedésikötvény-üzlet kínai kulcsfigurája két olyan hazai cégbe, melyek aztán Rogán Antal bizalmasa, Kertész Balázs körébe kerültek – derítette ki a 24.hu.

A pénz egy Brit Virgin-szigeteki társaságtól érkezett a mára Kertész Balázs gyerekei által vezetett vagyonkezelő társaságokhoz. A tranzakció idején a Karib-térségbeli offshore-paradicsomba bejegyzett Delight Capital Global Holdings Limited nevű vállalatot Lian Wang képviselte, aki nem ismeretlen a magyar nyilvánosság előtt. A kínai férfi kiváltságos szerephez jutott a magyar államtól, ugyanis az általa vezetett – pályázat nélkül kiválasztott – Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kapott kizárólagosságot arra, hogy a letelepedési kötvényeket árulja Kínában, ami óriási hasznot hajtott a privilegizált vállalat számára.

A kiválasztott

A letelepedési kötvények árusításáról szóló programot Rogán Antal vitte át a parlamenten még 2012-ben. A lényege az volt, hogy 250–350 ezer eurónyi (nagyságrendileg 100 millió forintnyi) államkötvényért cserébe letelepedési engedélyt és üzletalapítási lehetőséget, valamint az unión belüli szabad mozgás jogát kapták a külföldiek. A kötvényeket csak a magyar állam által kijelölt cégek árulhatták – így került képbe e történet egyik főszereplője, Lian Wang kínai üzletember, aki korábban a Deutsche Banknál és a Morgan Stanleynél is megfordult.

A kötvények kínai árusítására az üzletember által vezetett – a szintén offshore-paradicsomnak számító Kajmán-szigeteken 2013-ban bejegyzett – HSSDF kapott engedélyt a magyar államtól. A társaság alapítói közt Wang mellett feltűnt egy Jonathan Chan nevű férfi is, aki később azzal került be a hírekbe, hogy lefoglalt egy hongkongi helikopteres városnézést Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadó nevére.

A program során, 2016 végéig mintegy 4700 letelepedési kötvény jegyeztek le kínaiak, ami a HSSDF számára óriási üzlet volt, a cég ugyanis fejenként 40 ezer eurós, azaz 14–15 millió forintos díjért dolgozott. Nem véletlenül mondta azt a 24.hu-nak Wang 2015-ben, hogy „nagyon megy a letelepedési kötvény Kínában”. (via 24.hu)

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?