Belföld

Tovább tart Orbán egyeduralma: május 24-ig meghosszabbították a háborús veszélyhelyzetet

A kormány a korábbi rendeletével idén november 26-ig elrendelt háborús veszélyhelyzetet újabb félévvel meghosszabbította. A szerda esti Magyar Közlönyben megjelent 515/2023. (XI. 22.) számú kormányrendeletben szereplő új határidő: 2024. május 24.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország ekkorra már több mint négy éve folyamatosan veszélyhelyzetben él, ami állandó jelleggel feljogosítja Orbánékat a rendeleti kormányzásra. Az első veszélyhelyzetet 2020 tavaszán a koronavírus miatt rendelték el, – március 11-én délután háromkor lépett hatályba – a járványügyi veszélyhelyzet többszöri módosítással 2022 júniusáig volt érvényben. Közben 2022 tavaszán, a választások után esküt tett kormány már elrendelte a háborús veszélyhelyzetet, amelyet egyszer már meghosszabbítottak, majd most november elején a parlament újabb 180 napos hosszabbítást tett lehetővé a kormánynak – írja a 444.

Szintén szerdán hosszabbították meg a boltok kötelező akciózását is. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint „a kormány infláció elleni harca beérett”, ennek némileg ellentmond, hogy 2024. június 30-ra módosították a kötelező akciózás határidejét.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?