Belpol

Továbbra is fel lesznek függesztve az uniós pénzek

Hiába „táncolt úgy” hónapokig a magyar kormány, ahogy az Európai Bizottság „fütyült”, a rendszerszintű korrupció miatt felfüggesztett uniós pénzek továbbra is fel lesznek függesztve, ebben semmilyen változás nem történt – tájékoztatta a Közbeszédet Rónai Sándor, a DK EP-képviselője.

A DK-s politikus ismertette: az Európai Bizottság mai javaslata mindössze arról szól, hogy a végleges forrásvesztés elkerülésének érdekében a tagállamok energiafüggetlenségét célzó RePowerEU programból – az EU Putyin elleni pénzügyi keretéből, amit az orosz energiától való függetlenedésre lehet költeni – érkezhet egy hitel előleg, amit aztán kamatostól kell majd visszafizetni az EU-nak. Kiemelte, hogy ez ráadásul még csak az Európai Bizottság javaslata, döntés később várható – tette hozzá.

Mint az ismeretes, az EU tehát tartja magát korábbi döntéséhez: vissza nem térítendő uniós támogatás csak akkor érkezhet majd, ha azt nem lehet ellopni, ezért továbbra is fel lesznek függesztve az uniós pénzek – jelezte a képviselő.

Véleménye szerint amíg Orbán marad, addig ezeket a pénzeket továbbra sem fogjuk megkapni, a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány azonban felkészült arra, hogy a kormányváltás után hazahozza az Orbán miatt felfüggesztett európai támogatásokat – írta Rónai a lapunknak küldött híranyagban.

Címlapkép: Pixabay

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük