Belföld

Tompos Márton a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte a kínai rendőrök és katonák miatt

Tompos Márton, a Momentum alelnöke a közösségi médiában számolt be róla, hogy a magyarországi kínai rendőrök és katonák miatt kezdeményezte a nemzetbiztonsági tanács összehívását – tájékoztatta a Közbeszédet a Momentum szóviviője.

A kínai rendőrök, kínai katonák és a kínai elnök EP-kampány közbeni látogatása miatt kezdeményeztem a nemzetbiztonsági bizottság összehívását. Az alábbi témákat javaslom:

– Kínai rendőrök: Milyen jogosultságokkal fognak bírni? Milyen adatokhoz fognak hozzáférni? Ki fedezi az ittlétüket? Hol lesznek elszállásolva?

– Kínai katonák: Igaz a hír? Ha igen, ezt kommunikálták előre a NATO-partnerek felé? Milyen válaszok érkeztek? Milyen információkhoz fognak hozzáférni? Milyen szerződés keretében és milyen mandátummal fognak nálunk állomásozni?

– Kínai elnöki látogatás: Mi a célja a látogatásnak? Milyen kockázatokkal jár a szövetségi rendszerünkön belül? Volt lehetőség máskor, azaz nem az EP-kampány idejére tenni a látogatást?” – írja a Momentum politikusa és kiemeli, hogy szerinte – többek között – az ORFK illetékes vezetőinek, az Alkotmányvédelmi Hivatal illetékes vezetőink, a Külügyminisztérium illetékes vezetőinekés a Magyar Honvédség illetékes vezetőinek is ott kellene lenniük az ülésen

Fotó: Lajos Soós/MTI