Belföld

Tömött sorokban állnak a budapesti orosz nagykövetségnél a szavazók – vagy a demonstrálók?

Hosszú sorok állnak a budapesti Orosz Kulturális Központ előtt vasárnap kora délután, ahol szavazni lehet az orosz elnökválasztásokon, ugyanakkor az orosz ellenzék délre hirdette meg a „Délben Putyin ellen” akciót, amelynek lényege, hogy mindenki, aki Putyin ellen foglal állást, egyszerre, azonos napon, azonos időben jelenik meg a szavazófülkék előtt.

Bendarzsevszkij Anton külpolitikai és biztonságpolitikai szakértő a közösségi oldalán arról számolt be, hogy hosszú, tömött sorokban állnak a szavazók a budapesti Orosz Kulturális Központ épülete előtt az Andrássy úton, ahol voksolni lehet az orosz elnökválasztásokon.

 

Navalnij utolsó kívánsága

Több ezren jelentek meg vasárnap Oroszország-szerte a szavazóhelyiségekben, hogy részt vegyenek az orosz ellenzék szerint békés, de szimbolikus politikai tiltakozásban Vlagyimir Putyin elnök újraválasztása ellen

– írja a Reuters.

A „Délben Putyin ellen” elnevezésű akció keretében a Kreml vezetője ellen állást foglaló oroszok délben elmentek a helyi szavazóhelyiségbe, hogy tiltakozásul hibásan töltsék ki szavazólapjukat, vagy a várhatóan elsöprő győzelmet arató Putyin ellen induló három jelölt egyikére szavazzanak.

Mások megfogadták, hogy a múlt hónapban elhunyt néhai ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij nevét írják a szavazólapjukra. Navalnij szövetségesei a közösségi médiában videókat osztottak meg arról, hogy délben Oroszország különböző szavazóhelyiségeinél sorban álltak az emberek, akik szerintük békésen tiltakoztak.

Navalnij halála előtt az ügyvédei által közvetített üzenetében támogatta az akciót, amelyet a Novaja Gazeta című független lap „Navalnij politikai végrendeletének” nevezett. (via index.hu)

Fotó: Wikipédia

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények