Külpol

Teljesen más pályán van Norvégia, mint a világgazdaság

Norvégia januári gazdasági teljesítménye felülmúlta a várakozásokat, ami a globális kihívásokkal szembeni ellenálló képességet jelzi.

A norvég statisztikai hivatal hétfőn közzétett adatai szerint a szárazföldi bruttó hazai termék (GDP) az offshore iparágak nélkül 0,4%-kal nőtt decemberhez képest, dacolva a központi bank 0,2%-os csökkenésre vonatkozó előrejelzésével, és meghaladva a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok legoptimistább becsléseit is.

A növekedést elsősorban a nagy- és kiskereskedelmi szektor hajtotta, de a villamosenergia-ipar is jelentős mértékben hozzájárult a növekedéshez – jelentette a statisztikai hivatal.

Ez a váratlan bővülés tovább erősíti az elemzők azon meggyőződését, hogy a norvég jegybank az árnövekedés enyhülése ellenére is tartózkodhat a jelenleg 4,5%-os irányadó kamatláb elhamarkodott csökkentésétől. A fogyasztói kiadások csökkenése ellenére az ország gazdaságának sikerült elkerülnie a recessziót, és

2023-BAN 0,7%-OS NÖVEKEDÉST REGISZTRÁLT, AMELYET NAGYRÉSZT AZ OROSZORSZÁGGAL SZEMBENI EURÓPAI SZANKCIÓKBÓL PROFITÁLÓ, OLAJJAL ÉS GÁZZAL KAPCSOLATOS ÁGAZATOK TÁMOGATTAK.

Ezek a pozitív mutatók összhangban vannak a norvég pénzügyminisztérium előrejelzéseivel, amely 2024-re kissé gyorsuló, 0,9%-os növekedést jósolt az ország gazdaságának, szemben a központi bank konzervatívabb, az egész évre mindössze 0,1%-os növekedést valószínűsítő becslésével.

Az optimizmus közepette azonban vannak intőjelek is: a központi bank nemrégiben az üzleti kapcsolatok körében végzett felmérése szerint a gazdasági teljesítmény 2024 első negyedévében 0,1%-kal zsugorodik, és az év első felében stagnáló tevékenységre számítanak. (via portfolio.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények