Külpol

Titokzatos rémségeket hoztak fel a tenger mélyéről

Egy kutatóexpedíció körülbelül 800 kilométer hosszú szakaszt vizsgált Új-Zéland partjainál, a Déli-szigettől keletre. Ez az óceán egyik legkevésbé ismert régiója, számos titokzatos fajnak adhat menedékhelyet. A felfedezőút három hétig tartott, és a Tangaroa nevű kutatóhajó végezte a vizsgálatokat, amely a Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet (NOAA) tulajdona.

A kutatócsoport 1800 mintát gyűjtött 4800 méter mélyről, és olyan halfajokat, tintahalakat, puhatestűeket és korallokat talált, amelyek nagy valószínűséggel újak a tudomány számára.

A 2023-ban indult Ocean Census expedíció célja, hogy a következő 10 évben 100 000 ismeretlen fajt azonosítson. A következő három hétben a tudósok rendszerezik és leírják a kihalászott fajokat, hogy meghatározzák, valóban új élőlényeket fedeztek-e fel.

Az egyik rejtélyes élőlény különösen sok fejtörést okozott a szakértőknek; először azt hitték, hogy tengeri csillag vagy valamilyen tengeri rózsa, de aztán kiderült, hogy egyetlen állatcsoportba se sorolható be.

Az Ocean Census által kiadott közlemény arról ír, hogy az élőlény valószínűleg a mélytengeri korallok egy eddig ismeretlen fajtája, de ennek megerősítéséhez további kutatómunka szükséges. Az expedíciós csoport emellett új angolnafajt is talált, amely szintén a mélytengeri régió lakója. A felfedezés azért is érdekes, mert napjainkban ritkán találnak új gerinces fajokat.

A fejlett technika ellenére a mai napig keveset tudunk az óceánok élővilágáról. Az Ocean Census szerint a Föld óceánjaiban potenciálisan előforduló 2,2 millió fajból mindössze 240 000-et írtak le a tudósok. (via origo.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények