Külpol

Titkos válságcsúcsot tartottak az uniós vezetők Párizsban

A német kancellár, a spanyol kormányfő és a brit külügyminiszter is részt vett a párizsi Elysée-palotában hétfőre összehívott, 20 európai kormányfőt felvonultató zártkörű csúcstalálkozón.

A téma Ukrajna támogatásának megerősítése volt, az orosz agresszióval szemben.

Az Európai Unió szóban Kijev lelkes támogatója,miközben a lőszerek és fegyverek szállítása nem teljesül. A februári csúcstalálkozón bejelentett új fegyverszállítások elmaradtak, az EU egyre nehezebben tud jelentős katonai támogatást nyújtani, az egyes országokhoz, például Dániához, Németországhoz és az Egyesült Királysághoz képest

– írja a Politico hétfőn.

A közelmúltban készült felmérések szerint tíz európai közül csak egy gondolja, hogy Ukrajna győzni tud. A konkrét intézkedések hiánya kétségeket ébreszt az Európai Unió kollektív elkötelezettségével kapcsolatban.

Mivel Oroszország újból fokozta harctéri jelenlétét, az európai vezetők azzal a döntő kérdéssel szembesültek, hogy a bizonytalan amerikai támogatás által hagyott űrt vajon készek és képesek lesznek-e betölteni. Meloni olasz miniszterelnök távolléte az EU megosztottságát sugallja, míg Franciaország akár rá is bólinthat, hogy EU-n kívüli gyártóktól is lőszerkészletet vegyenek Kijevnek.

(via Politico/Propeller)

Fotó: Pixabay

Kövessen bennünket a Facebookon is!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?