Kultúra

Idén is elindítja ingyenes kurzusait a CEU

Elindult a jelentkezés a CEU Bibó István Szabadegyetem ingyenes tavaszi kurzusaira, az előadásokra személyesen és online is bekapcsolódhatnak az érdeklődők, csak regisztrálniuk kell hozzá – írja a telex.hu.

A kurzusok témái a következők:

„A posztkommunista rendszerek anatómiája” című kurzus azzal foglalkozik, hogy mi a különbség a korrupt állam és a bűnöző állam között? Mikor nevezhetünk egy államot maffiaállamnak? Hogyan változtatja meg a 2022-es orosz invázió Ukrajna fejlődését?

Ki tud-e végre szakadni Ukrajna a rezsimpályák három évtizedes forgásából? A kurzust Magyar Bálint és Madlovics Bálint vezeti, kezdés: március 11.

A „Tarka ellenállás II. című kurzus arra keresi a választ, hogy vannak-e olyan közösségi lehetőségek és eszközök, amelyekkel hatékonyabb és, átláthatóbb kormányzás érhető el? Ha utódaink évtizedek múlva visszanéznek erre az időszakra – ahogyan mi tekintünk vissza a korai bolsevista uralomra, a német nácikat kísérő rajongó tömeghisztériára, vagy a Rákosi korra –, vajon milyen kínos kérdések merülnének fel bennük?

A tanár és diák tüntetések lecsengése után fontos marad-e még az oktatási szabadság ügye? Vállalják-e nyíltan szabadságpártiságukat a művészek az SZFE függetlenségének felszámolása, az MMA létrehozása, a hazai művésztársadalom kettészakítása után? A szemináriumot Krasztev Péter vezeti, kezdés: március 12.

„Az aktuális Bibó István II.”: Majtényi László vezetésével folytatódik a Bibó István életművét vizsgáló kurzus is. A Szabadegyetem beszélgetéssorozata Bibó jelenkori aktualitását mutatja be az általa írt politikai elemzések és javaslatok nyomán, amelyek a kortárs politikai, államelméleti vagy nemzetközi jogi helyzet megértéséhez is komoly szempontokat szolgáltatnak. Kezdés: február 29.

A CEU Bibó István Szabadegyetem ötödik éve kínál ingyenes, magyar nyelvű kurzusokat közéleti témákban, az előadásokra személyesen és online is bekapcsolódhatnak az érdeklődők, regisztrálni az egyetem oldalán lehet. (via telex.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?