Belpol

Szorul a hurok Novák Katalin körül a brutális pedofilbotrány miatt

Körülbelül ezer ember gyűlt össze fél öt előtt valamivel a Belügyminisztérium épülete előtt, hogy Novák Katalin botránya ellen tüntessenek. Egy nap alatt két tüntetést is szerveztek Novák ügye után – írja a 24.hu.

  • Egyet a Belügyminisztérium elé, délután négyes gyülekezővel,
  • És egyet a Sándor-palota elé, este hatossal.

Az előbbit az Egységes Diákfront és más civil szervezetek rendezik, utóbbit a Momentum.

Egy hete derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit korábban azért ítéltek el, mert a pedofil bűncselekmények miatt elítélt igazgatónak segített, hogy a gyerekekre nyomást gyakorolva visszavonják a vádjaikat.

Novák eddig nem sokat reagált az ügyre, pénteken Dohában tűnt fel, ahol megnézte a magyar vízilabda-válogatott meccsét. Orbán Viktor reakciója látványosabb volt. A miniszterelnök bejelentette, hogy alkotmánymódosítást kezdeményeznek, amellyel kizárják a lehetőségét, hogy kiskorúakkal szemben elkövetett bűncselekményekben bárki elnöki kegyelmet kapjon.

Az ügyben Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is érintett, mert a kegyelmi döntést neki kellett ellenjegyeznie. Varga szintén nem reagált nyilvánosan az ügyre. Novák több tanácsadója viszont távozott a posztjáról.

A tüntetés végül fél ötkor kezdődött el a Belügyminisztérium előtt, enyhén csöpörgő esőben. A Párbeszéd mellett a DK zászlóit lehet látni a tüntetők között, írja kollégánk a helyszínről.

Simkó Edit pedagógus beszélt először, aki azzal kezdte, hogy mindent meghosszabbítottak Bicskéig, így most elérte a bicskei gyermekotthont is a politika. Szerinte ennek az ügynek nincsenek pártszínei, mindenki menjen ki tüntetni állampolgárként, a gyerekek biztonságának védelmében.

Szerinte Novák kegyelmi döntése a legfőbb közjogi szerepet közméltatlansággá degradálta. Orbán Viktor pedig magyarázza a magyarázhatatlant. Felteszi a kérdést, hogy miért várt ezzel fél évet Orbán, és hogy ugyanaz fogja-e aláírni az alkotmánymódosítást, aki a kegyelmet is aláírta?

Orbánt megszólítva közölte, hogy az ő korukban már el kell gondolkodni azon, mit hagynak maguk után.

Egy pöcegödörként bűzlő kormányt? A felelősök szétszaladtak Sopronbánfalvától Katarig.

– mondta.

Utána az Egyeséges Diákfronttól Kis Gergő elnökségi tag beszélt, aki középiskolai diák. Szerinte a kormánynak bocsánatot kellene kérnie, és kárpótlást adni az áldozatoknak. A pedofil bűncselekmények elkövetői állami alkalmazottak voltak, Kis szerint pedig az állam az Orbán bácsi maga.

Elmondhatatlan undorom van, hogy napról napra, hétről hétre gyomorforgatóbb ügyek kerülnek napvilágra, a kormány pedig mosolyogva írja alá ezeket.

– mondta. Kis beszéde után a tömeg háromnegyed öt körül elindult a Lánchídon keresztül a Sándor-palota elé. Körülbelül 3-4 ezer ember vonulhatott, a Belügyminisztérium előtti teret lazán körbeérték, amikor elindultak. (via 24.hu)

Fotó: Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?