Belföld

Szijjártó: Az ENSZ egyhangúlag megszavazott egy hazánk által kezdeményezett határozatot

Az ENSZ Közgyűlése egyhangúlag elfogadta azt a Magyarország által kezdeményezett határozatot, amelynek célja az egészségügyi intézmények ivóvízellátásának, szanitációjának és higiéniájának javítása – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közösségi oldalán.

Szijjártó Péter azt írta: “Régóta mondjuk, hogy Magyarország kész kivenni a részét a vízzel kapcsolatos globális kihívások megoldásából, ezek ugyanis súlyos kockázatokat rejtenek, amelyek könnyen újabb migrációs hullámok megindulásához vezethetnek.”

A magyar határozati javaslat most globálisan is egy lépés lehet azon “megrázó jelenség” felszámolása felé, hogy világszerte minden ötödik egészségügyi intézményben nincs tiszta ivóvíz és megfelelő higiéniai szolgáltatás – közölte a tárcavezető, hozzáfűzve, ez 1,7 milliárd embert érint globálisan, legsúlyosabban a fejlődő országokat.

“Mi nagyon sokat invesztáltunk abba, hogy a magyar vízipari, vízkezelési technológiák a lehető legfejlettebbek legyenek, így nyugodtan kimondhatjuk, hogy vízipar és víztechnológia tekintetében Magyarország a világ abszolút élvonalába tartozik” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Hozzátette: erre alapozva most vezető szerepet tudtak vállalni az ENSZ-ben, és olyan határozatot állítottak össze, amelyhez 54 tagállam csatlakozott társszerzőként a világ minden pontjáról, ami egyértelmű elismerése a magyar törekvésnek.

Ez olyan nemzetközi erőfeszítés, amelynek Magyarország áll az élén, hiszen “az első ENSZ közgyűlési határozatot sikerült elfogadtatnunk a témában” – emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Címlapkép: Szijjártó Péter/Facebook

Vélemény, hozzászólás?