Közélet

Szanyi Tibor: a nacionalisták barátsága egymás népeinek utálatában fejeződik ki

Szanyi Tiborék reagálás a szlovákiai választásra.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom Orbán Viktor politikai ténykedésének kudarcaként is értelmezi a hétvégi szlovák választások eredményét, amelynek egyik – számunkra – legfontosabb tényezője, hogy a következő pozsonyi parlamentben nem lesz magyar pártképviselet, leszámítva a magukat esetleg magyarbarátnak gondoló képviselőket.

Az ISZOMM általában nem híve a politika etnikai alapon való megközelítésének. Álláspontunkat erősíti, hogy a szomszédos országokban a magyar pártok és mozgalmak ugyanabban az ütemben szorulnak ki a helyi törvényhozásokból, ahogy erősödik a Fidesz prominenseinek ottani tülekedése, különösen a választási kampányok idején. Szlovákiában most Szijjártó Péter közelmúlt látogatása és közbeavatkozása bizonyult károsnak, amiből érdemes lenne levonni a helyes következtetéseket.

A szlovákiai választások idetartó üzenete világos: a szlovákiai magyarok sem kérnek az orbáni politikákból, még akkor sem, ha egyébként a hasonszőrű Robert Fico (Smer) pártja kapta a legtöbb szavazatot. Jellemző, hogy Orbán és Fico legfeljebb a saját ultranacionalizmusuk szintjén elvtársak, azonban ez mindkettőjük esetében csapda, hiszen míg Orbán a szlovákiai magyar pártot tolta, addig Fico az ellenőrzés bevezetését szorgalmazza a magyar-szlovák határon. Az ISZOMM egyúttal cáfolja a magyar kormány képmutató és hazug gratulációit, ugyanis a szlovák szavazópolgárok kevesebb, mint egynegyede választotta Fico-t és pártját, amit a legkevésbé sem lehet egyértelmű döntésnek nevezni, kiváltképp, hogy ez az eredmény erősen kérdéses a szlovákiai kormányalakítás szempontjából.

Szanyi Tibor
ISZOMM
elnök

Kép: Szanyi Tibor/Facebook

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük