Belpol

Az árnyékkormány a közalkalmazottak bérének emelésével húzná fel a többi fizetést is

14 éve nem emeli a kormány az állami béralapot, ami több tízezer köztisztviselő bérét érinti.

Az alacsony fizetések eredményeként betöltetlenül maradt álláshelyek miatt az ott maradók 2-3 fő munkáját végzik folyamatosan. De nemcsak a köztisztviselőknél nagy a baj, szinte nincs olyan terület, amelyről ne hiányoznának a közalkalmazottak az alacsony bérek miatt – tájékoztatta a Közbeszédet Varga Ferenc bér- és munkaügyi árnyékminiszter, valamint Nemes Gábor, a DK szakszervezeti és foglalkoztatási szakpolitikusa.

Az Árnyékkormány egyetért a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) javaslatával, miszerint emelni kell az állami illetmény alapot.

A szociáldemokrata fordulat részeként tervezik emelni az egymillió állami alkalmazott bérét is, hogy felhúzzák a többi munkavállaló fizetését is.

Az árnyékminiszterek közleményükben leírták, ha a magánszféra alkalmazni kívánja az állam jól felkészült dolgozóját, akkor legalább akkora fizetést kell nekik ajánlania, mint amennyit az államtól kapnak, így szolgálja a közalkalmazotti béremelés minden magyar munkavállaló béremelését.

“Elég volt a milliárdos elit uralmából, hogy nekik minden jár, a gürcölő magyarok pedig éhbérért dolgoznak éjt-nappallá téve. Vissza fogjuk venni a hazánkat Orbán milliárdosainak zsebeiből! Erről szól a szociáldemokrata fordulat, amelyre Dobrev Klára vezetésével készülünk” – zárták közös közleményüket.

Címlapkép: Varga Ferenc sajtótájékoztatója / Közbeszéd képernyőfelvétel

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.