Belpol

Sötét trükkre bukkant az Átlátszó Vitézyék ügyködése kapcsán

Legalább 114 szavazóköri delegált állította tévesen, hogy a szavazatszámlálás során Vitézy Dávid kárára minősítettek érvénytelennek szavazatokat, derült ki az Átlátszó egyik olvasójának adatigényléséből – írja a Balramagyar.

Az LMP és a kampányhajrában már a Fidesz által is támogatott főpolgármester-jelölt ezen nyilatkozatokra hivatkozva harcolta ki az érvénytelen szavazatok újraszámlálását. Azonban kiderült, hogy a benyújtott nyilatkozatok több mint fele valótlan volt.

A június 9-i főpolgármester-választáson rendkívül szoros eredmény született: Vitézy mindössze 324 vokssal kapott kevesebbet, mint Karácsony Gergely. Vitézy fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság határozata ellen, amelyben jogszabálysértést állított. Eredetileg 226 nyilatkozatot csatolt, de ezek közül 23-at az NVB visszadobott, így végül 202 szavazókörben tudott bizonyítékokat bemutatni, miszerint érvényes szavazatokat érvénytelennek nyilvánítottak.

A Vitézy-csapat által prezentált nyilatkozatokban – részben Fidesz által delegált – szavazatszámlálók állították, hogy tévesen érvénytelennek minősítettek olyan szavazólapokat, melyeken Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid neve mellé is ikszeltek. Az NVB már Vitézy fellebbezésének napján elrendelte a voksok újraszámlálását. Június 14-én megtörtént az újraszámlálás, és Karácsony előnye 324-ről 41 szavazatra csökkent, de a végeredmény nem változott.

Az Átlátszó egyik olvasója a Kimittud közadatigénylő portálon keresztül megkapta a Nemzeti Választási Irodától a Vitézy által bemutatott 226 nyilatkozatot.

Ebből kiderült, hogy legalább 47 olyan nyilatkozat volt, melyben azt állították, hogy érvénytelennek minősítettek olyan szavazólapokat, ahol Vitézy és Szentkirályi neve mellett is volt X, de az újraszámlálás során kiderült, hogy egyetlen ilyen típusú tévesen érvénytelenített szavazat sem volt.

Továbbá, legalább 67 olyan nyilatkozatot találtak, melyekben azt állították, hogy érvénytelennek minősítettek szavazólapokat, ahol valamelyik jelölt és Szentkirályi neve mellett is volt X, de az újraszámlálás során egyetlen ilyen típusú tévesen érvénytelenített szavazatot sem találtak.

Az Átlátszó korábban beszámolt arról is, hogy a Vitézy-féle beadványban többnyire szó szerint megegyező szövegezésű nyilatkozatok szerepeltek, és néhol a tanúk aláírása is hiányzott, valamint a nyilatkozók párthovatartozása sem mindig volt feltüntetve, ahol pedig igen, ott a Fideszt nevezték meg.

A küzdelem azonban még nem ért véget. Kedd délután egy órakor megkezdődött a főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolása, amelyet kerületenként végeznek. A folyamat csütörtökön ér véget, és az NVB pénteken vitatja meg a problémás voksokat, a tervek szerint még aznap eredményt is hirdet.

(via Balramagyar)

Címlapkép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük